Πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τη λειτουργία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (3ος 2023)
anagnhostiko tis galilaias
Search
Close this search box.

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί, Φορείς και Αδελφοποιημένα Ιδρύματα

Οι συνεργασίες μας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποτελούν αμφίδρομες σχέσεις ανταλλαγής γνώσης, εμπειριών και τεχνογνωσίας που μας βοηθούν να φροντίζουμε καλύτερα τους ασθενείς μας. Επιπλέον μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε πρακτικά προβλήματα και να εξοικονομούμε πόρους.

Hospice Casa Sperantei: Η παλαιότερη και μια από τις σπουδαιότερες συνεργασίες μας είναι αυτή με το  Hospice Casa Sperantei στη Ρουμανία. Τα μέλη του αποτέλεσαν και αποτελούν τους μέντορές μας, τους εκπαιδευτές μας, οι οποίοι μας προσέφεραν απλόχερα τις εξειδικευμένες επιστημονικές τους γνώσεις, το απαύγασμα της πολύχρονης εμπειρίας τους και κυρίως την αίσθηση ότι έχουμε έναν πολύτιμο συνοδοιπόρο στο έργο μας.

Διαβάστε περισσότερα για το Hospice Casa Sperantei

Το Hospice Casa Sperantei ιδρύθηκε το 1996. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας παγκοσμίως, με δύο Κέντρα στο Βουκουρέστι και το Brasov, απασχολεί 180 υπαλλήλους, ενώ λειτουργεί ξενώνες (hospices) για ενήλικες και παιδιά ασθενείς με απειλητική για τη ζωή νόσο, προγράμματα κατ’οίκον νοσηλείας και ημερήσιας φροντίδας και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο εκπαίδευσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

 


Αροδαφνούσα: Πολύτιμος συνεργάτης μας είναι και το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα για την «Αροδαφνούσα»

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου ιδρύθηκε το 1971 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός φιλανθρωπικός Οργανισμός, που στηρίζει και ανακουφίζει ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους, ενώ προωθεί, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό για θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και ανακούφισης. Σήμερα λειτουργεί δύο κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, την «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία και το «Ευαγόρειον» στη Λεμεσό. Η «Αροδαφνούσα», το πρώτο κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Κύπρο, δημιουργήθηκε το 1976 και λειτουργεί ξενώνα, ενώ προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες κατ’οίκον φροντίδας και μεταφορά ασθενών σε όλη την Κυπριακή επικράτεια.


Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» έχει αδερφοποιηθεί με τα δύο αυτά Ιδρύματα από το 2016.

Διαβάστε περισσότερα για την αδερφοποίηση

Σκοπός της αδελφοποίησης των τριών Ιδρυμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας σε ζητήματα Ανακουφιστικής Φροντίδας, νομοθεσίας και διασφάλισης ποιότητας, καθώς επίσης η χάραξη πολιτικών ενημέρωσης του κοινού για την Ανακουφιστική Φροντίδα, η υλοποίηση από κοινού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η εκπόνηση κλινικής έρευνας. Η αδελφοποίηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2016.

Και τα τρία Ιδρύματα είναι πρωτοπόρα στις χώρες τους στη δωρεάν παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και τις οικογένειές τους και στοχεύουν στην πρόληψη και ανακούφιση των ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων που προκαλεί μία απειλητική για τη ζωή νόσος.

Τα αδελφοποιημένα Ιδρύματα δραστηριοποιούνται επιπλέον και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση λειτουργών υγείας και του κοινού σε θέματα που άπτονται της Ανακουφιστικής Φροντίδας και τη νομική κατοχύρωσή της. 


European Association of Palliative Care (EAPC)

Η βασική συνεργασία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» με την EAPC, μεταξύ άλλων, αφορά το πρόγραμμα RESPACC

Διαβάστε περισσότερα για την EAPC


Πανεπιστήμιο της Ναβάρρα

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ξεκίνησε τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο της Ναβάρρα στην Ισπανία το 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος RESPACC

Διαβάστε περισσότερα για το Πανεπιστήμιο της Ναβάρρα


IAHPC

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» συνεργάζεται με την IAHPC στο πλαίσιο του έργου “Global Palliative Care Database

Διαβάστε περισσότερα για την IAHPC 


St Columba’s Hospice

Μια διαφορετική και δημιουργική συνεργασία έχει ξεκινήσει η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» από το 2020 με το St Columba’s Hospice της Σκωτίας στο πλαίσιο του Προγράμματος International Songwriting Project.

Διαβάστε περισσότερα για το St Columba’s Hospice


Συνεργασία με Νοσοκομειακά Ιδρύματα της χώρας για παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» συνεργάζεται, επίσης, με πολλά Νοσοκομειακά Ιδρύματα της χώρας, καθώς η Ανακουφιστική Φροντίδα μπορεί να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τις θεραπείες που κάνουν οι ασθενείς για ίαση ή παράταση της ζωής τους:

Από το 2009 έχει υπογραφεί και βρίσκεται σε ισχύ πρωτόκολλο συνεργασίας  μεταξύ του Γενικού Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής για παροχή κατ’οίκον Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου.
Το Νοσοκομείο παραπέμπει στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτό, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο, μένουν στην περιοχή της Μητροπόλεως και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σπίτι.
Τη φροντίδα στο σπίτι αναλαμβάνει δωρεάν η Διεπιστημονική Ομάδα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ». Τα φάρμακα και οι κλινικές εξετάσεις μπορούν να συνταγογραφούνται από τους ιατρούς του Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» καθώς και από τους ιατρούς της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».

Το 2016 υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας πιλοτικού προγράμματος διάρκειας δύο ετών μεταξύ της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του «Αιγινήτειου» Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών και της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» με σκοπό την παροχή κατ’ οίκον Ανακουφιστικής Φροντίδας σε νευρολογικούς ασθενείς με Νόσο κινητικού νευρώνα (ALS) που παρακολουθούνται από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο και διαμένουν στην περιοχή της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Στο επίκεντρο της φροντίδας βρίσκεται ο ασθενής και η οικογένειά του και οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τομείς που αφορούν ενημέρωση για την πορεία της νόσου, σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, πνευματικά, πρακτικά προβλήματα, φροντίδα στο τέλος της ζωής, στήριξη στο πένθος. Οι υπηρεσίες παρέχονται από τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» δωρεάν ενώ η διασύνδεση, η ενημέρωση και η αρχική αξιολόγηση  των ασθενών γίνεται από το Αιγινήτειο.

Οι δύο φορείς τηρούν αρχείο με όλα τα δεδομένα που αφορούν την φροντίδα των ασθενών τους, ενώ στη λήξη της διετίας θα παρουσιάσουν απολογισμό των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας, επιπλέον θέματα που προέκυψαν, προβλήματα και προτάσεις βελτίωσης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας περιλαμβάνεται, επίσης, η αμοιβαία εκπαίδευση και η ανταλλαγή εμπειρίας, από την πλευρά της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» στις βασικές αρχές της Ανακουφιστικής Φροντίδας, ενώ από την πλευρά του Αιγινητείου στις βασικές αρχές της νόσου και της φροντίδας των ασθενών με ALS.

Μετά τη θετική αξιολόγηση της πορείας του πιλοτικού προγράμματος το 2018 αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας.

Το 2018 υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» και του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (Γ.Σ.Ν.Α.) 401 για την από κοινού παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ογκολογικούς ασθενείς.

Όπως προβλέπεται σε αυτό, η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» θα παρέχει Ανακουφιστική Φροντίδα στον Ξενώνα ή και Κατ’ Οίκον σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. και παραπέμπονται σε αυτή. Το 401 Γ.Σ.Ν.Α. θα παρέχει δωρεάν το πλύσιμο του ιματισμού των ασθενών του Ξενώνα. Επίσης, θα μεριμνά για τη διατροφή όλων των ασθενών του Ξενώνα, από τη διατροφολογική τους παρακολούθηση έως και την παροχή των γευμάτων ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Επίσης, στο πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπεται η ανάληψη από κοινού δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού του Νοσοκομείου, αλλά και της κοινότητας για την Ανακουφιστική Φροντίδα και το έργο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».

Από το 2022 έχει υπογραφεί και βρίσκεται σε ισχύ πρωτόκολλο συνεργασίας  μεταξύ της Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» για παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο, κατ’οίκον ή και στον Ξενώνα.

Το Νοσοκομείο ενημερώνει το προσωπικό του και τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο και νοσηλεύονται στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου για τις υπηρεσίες της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ». Εφόσον οι ασθενείς το επιθυμούν, οι υπεύθυνοι της Κλινικής τους παραπέμπουν στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» όπου μπορούν να λάβουν υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας, είτε κατ’ οίκον για ασθενείς που μένουν στην περιοχή της Μητροπόλεως, είτε στον Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας της Μονάδας για ασθενείς που διαμένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η φροντίδα παρέχεται δωρεάν από την  διεπιστημονική ομάδα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».

Επίσης, οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς ανταλλάσσουν επιστημονικές γνώσεις και τεχνογνωσία στο αντικείμενό τους σε τακτικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες που διοργανώνουν για την περαιτέρω αύξηση της επάρκειας και την ενδυνάμωση του προσωπικού τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']