Πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τη λειτουργία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (3ος 2023)
anagnhostiko tis galilaias
Search
Close this search box.

Εύρος Υποστήριξης

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες κάθε ασθενή που μπαίνει σε ένα πρόγραμμα Ανακουφιστικής Φροντίδας, η φροντίδα του μπορεί να γίνει σε μια ή περισσότερες από τις διαθέσιμες Υπηρεσίες.

Οι Υπηρεσίες αυτές είναι:

Η ομάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας που επισκέπτεται τον ασθενή στο σπίτι του είναι σε θέση να του παρέχει ασφάλεια και ανακούφιση από τα συμπτώματα στο δικό του χώρο, όποιες και αν είναι οι ανάγκες, οι ανησυχίες, οι στόχοι, οι ελπίδες και οι επιθυμίες του. Η φροντίδα γίνεται με προγραμματισμένες επισκέψεις ή και εκτάκτως, αν προκύψει ανάγκη. Επίσης, οι Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας μεριμνούν ώστε να είναι δυνατή η παροχή συμβουλών και φροντίδας καθημερινά, όλο το 24ωρό, οποτεδήποτε υπάρξει ανάγκη.

Ακόμα και όταν πλησιάζει το τέλος της ζωής, πολλοί ασθενείς προτιμούν να παραμείνουν στο σπίτι και η ανάμνηση της τελικής αυτής φροντίδας θα συντροφεύει την οικογένεια. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση η στήριξη από μια ομάδα Ανακουφιστική Φροντίδας είναι σημαντική ώστε ο ασθενής και η οικογένεια να ζήσουν με τον καλύτερο τρόπο την κάθε κοινή στιγμή τους.

Οι ασθενείς με τη συμμετοχή τους στο ΚΗΦΑ έχουν την ευκαιρία να είναι μαζί με άλλους ανθρώπους και να συναναστραφούν κοινωνικά, να κάνουν φίλους, να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, οι χειροτεχνίες, η γυμναστική, τα τραγούδια και ο χορός, να παρακολουθήσουν μικρές θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, να κάνουν κοντινές εκδρομές, να φάνε όλοι μαζί και πολλά άλλα! Η κοινωνική συναναστροφή αυτή καθεαυτή επηρεάζει θετικά και την κατάσταση της υγείας τους.

Οι Ξενώνες είναι χώροι φροντίδας όπου εξειδικευμένο προσωπικό φροντίζει ασθενείς με ιδιαίτερες ανάγκες, κυρίως δύσκολα συμπτώματα που δε μπορούν να ελεγχθούν στο σπίτι, όπως έντονος πόνος, ναυτία, έντονη αδιαθεσία κ.ά..

Επίσης, συχνά στους Ξενώνες Ανακουφιστικής Φροντίδας φιλοξενούνται ασθενείς των οποίων οι οικογένειες χρειάζονται βοήθεια και στήριξη σχετικά με την ασθένεια και το τι καλούνται να αντιμετωπίσουν εκείνη τη στιγμή, καθώς και μια σύντομη περίοδο ανάπαυλας από την απαιτητική φροντίδα του αγαπημένου τους προσώπου που νοσεί.

Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται και φοβούνται την εισαγωγή στους Ξενώνες Ανακουφιστικής Φροντίδας γιατί νομίζουν ότι είναι ένας χώρος στον οποίο θα μείνουν και δε θα γυρίσουν σπίτι. Στην πραγματικότητα η φροντίδα στον Ξενώνα είναι σύντομης διάρκειας και οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι, καθώς στόχος της Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι ο ασθενής να φροντίζεται στον χώρο που  εκείνος επιθυμεί.

Ακόμα, η φροντίδα στο τελικό στάδιο κάποιες φορές επιλέγεται από τον ασθενή και την οικογένεια να γίνει στον Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας και όχι στο σπίτι.

Στα Νοσοκομεία μπορεί να υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες οι οποίες επισκέπτονται τους ασθενείς διαφόρων κλινικών οι οποίοι χρειάζονται Ανακούφιση ή εναλλακτικά να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος, εξοπλισμένος και στελεχωμένος χώρος όπου προσφέρεται Ανακουφιστική Φροντίδα στους ασθενείς των διάφορων κλινικών.

Παραμένουν με αυτό τον τρόπο δίπλα στις οικογένειες και τους οικείους των ασθενών και τους βοηθούν να διαχειριστούν όλα τα διαφορετικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν εξαιτίας του αποχωρισμού από τον αγαπημένο τους ασθενή, όπως θυμό, μοναξιά, κενό, καταβολή κ.ά..

Οι Υπηρεσίες προσφέρονται από λειτουργούς υγείας που συνεργάζονται πάντα στενά στο πλαίσιο Διεπιστημονικών Ομάδων και απαρτίζονται από

  • Νοσηλευτές Ανακουφιστικής Φροντίδας
  • Ιατρούς και
  • Κοινωνικούς Λειτουργούς

Τη βασική αυτή Ομάδα μπορεί να συμπληρώνουν:

  • Ψυχολόγοι, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ιερείς
  • Διαιτολόγοι
  • Λογοθεραπευτές
  • Ψυχίατροι
  • Εθελοντές
  • Εθελοντές εξειδικευμένοι στη στήριξη στο πένθος

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']