Πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τη λειτουργία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (3ος 2023)
anagnhostiko tis galilaias
Search
Close this search box.

Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας (Hospice)

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε από τη ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» το τελευταίο Αρχονταρίκι για τη φετινή χρονιά με συμμετοχή πολύ κόσμου. Η συζήτηση είχε αντικείμενο τον Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας που προετοιμάζεται να λειτουργήσει η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» το 2017 στο πρότυπο των Hospices που λειτουργούν παγκοσμίως. Τη συζήτηση συντόνισε  η Διευθύντρια της Μονάδας κα Αλίκη Τσερκέζογλου.

Αρχικά οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν από την κα Τσερκέζογλου για τους χώρους όπου μπορεί κάποιος ασθενής με απειλητική για τη ζωή νόσο να λάβει Ανακουφιστική Φροντίδα.
Διεθνώς η Ανακουφιστική Φροντίδα παρέχεται Κατ’ Οίκον με επισκέψεις των λειτουργών υγείας στα σπίτια των ασθενών, σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης στο οποίο προσέρχονται οι ασθενείς και περνάνε δημιουργικό χρόνο με τη συντροφιά εθελοντών και υπό την επίβλεψη λειτουργών υγείας. Ακόμα παρέχεται σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους, μικρού αριθμού κλινών, τα επονομαζόμενα Hospices. Τέλος, παρέχεται και εντός των Νοσοκομείων από εξειδικευμένες ομάδες οι οποίες επισκέπτονται τους ασθενείς των διαφόρων κλινικών οι οποίοι χρειάζονται Ανακούφιση.

Η κα Τσερκέζογλου «γνώρισε» στους παραβρισκόμενους μέσα από φωτογραφικό υλικό Hospices χωρών του εξωτερικού, όπως από το Saint Christopher’s Hospice στην Αγγλία από όπου ξεκίνησε η Ανακουφιστική Φροντίδα,  το Hospice Casa Sperantei στη Ρουμανία που πρωτοστατεί στις παγκόσμιες εξελίξεις του χώρου, αλλά και το Hospice Africa και άλλα μικρότερα Hospices στον υπό ανάπτυξη κόσμο που στερούνται των σύγχρονων υποδομών αλλά βρίσκουν τους τρόπους να ανακουφίσουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Μέσα από τις φωτογραφίες αυτές κατέστη σαφές στους παραβρισκόμενους ότι η λειτουργία Ξενώνων Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι διαδεδομένη παγκοσμίως και αντίστοιχες δομές λειτουργούν σε πολλές χώρες του κόσμου εδώ και δεκαετίες.

Στην Ελλάδα ο Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» που έχει κατασκευάσει, εξοπλίσει, στελεχώνει και θα λειτουργήσει τους προσεχείς μήνες η Μονάδα, είναι η πρώτη αντίστοιχη δομή στη χώραΤο όραμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαου είναι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν μια απειλητική για τη ζωή τους νόσο να φροντίζονται σε έναν χώρο που παρέχει την ασφάλεια του Νοσοκομείου, τη θαλπωρή του σπιτιού και την άνεση του ξενοδοχείου ώστε να βιώνουν τη δοκιμασία της ασθένειας με αξιοπρέπεια, νιώθοντας αγαπώμενοι και επιθυμητοί.

Τέλος, εξηγήθηκαν στους συμμετέχοντες στο Αρχονταρίκι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένας ασθενείς να έρθει στον Ξενώνα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ». Έτσι, αρχικά στον Ξενώνα θα φροντίζονται για βραχύ χρονικό διάστημα οι ασθενείς ώστε είτε να αντιμετωπιστεί κάποιο επίμονο σύμπτωμα που δεν ρυθμίζεται εύκολα στο σπίτι, είτε να ξεκουραστούν οι φροντιστές νιώθοντας ήρεμοι ότι ο δικός τους άνθρωπος φροντίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είτε για την τελική φροντίδα σε περιπτώσεις που προοιωνίζονται δύσκολες.

Κλείνοντας η βραδιά, το Κυριακάτικο ραντεβού στο Αρχονταρίκι της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» ανανεώθηκε για το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς θα γίνει μια σύντομη διακοπή για το καλοκαίρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']