Για όλους εμάς στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» είναι πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε το όραμά μας για την Ανακουφιστική Φροντίδα με όσους επαγγελματίες ενδιαφέρονται να την γνωρίσουν και να εισάγουν τις βασικές αρχές της στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται, να ανταλλάξουμε μαζί τους εμπειρίες και να εξελιχθούμε και εμείς από τα δικά τους βιώματα και γνώσεις.
Αντικείμενο: Οι βασικές αρχές της Ανακουφιστικής Φροντίδας και της φροντίδας στο τέλος της ζωής.
Εμπειρία: Από το Φεβρουάριο του 2009 η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» διοργανώνει ετησίως διεπιστημονικά σεμινάρια για λειτουργούς υγείας με εκπαιδευτές ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα.
Σε ποιους απευθύνεται: Σε όλους όσοι έχουν εκπαίδευση σχετική με τις ειδικότητες που εμπλέκονται στην Ανακουφιστική Φροντίδα: ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ιερείς, διοικητικούς υπαλλήλους στον κλάδο της υγείας.
Στόχος:
- Να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες και να ευαισθητοποιηθούν στην Ανακουφιστική Φροντίδα
- Να λάβουν τις θεμελιώδεις γνώσεις και δεξιότητες ως προς την Ανακουφιστική Φροντίδα και τη φροντίδα στο τέλος της ζωής
- Να μεταφέρουν το μήνυμα της Ανακουφιστικής Φροντίδας στους χώρους εργασίας τους και στον κύκλο τους γενικότερα.
Εισηγητές: Επαγγελματίες και επιστήμονες στο χώρο της Ανακουφιστικής Φροντίδας, καθηγητές Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α., μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».
Πρόγραμμα: Το σεμινάριο πραγματοποιείται Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-17.00 σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», συνήθως την άνοιξη.
Λόγω κορωνοϊού και των περιορισμών που επιβάλλονται στις συναθροίσεις, το σεμινάριο από το 2020 και για όσο διαρκούν τα μέτρα της Πολιτείας δεν πραγματοποιείται δια ζώσης αλλά διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom με τροποποιημένο πρόγραμμα: Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις διαρκούν κάθε φορά 4 έως 7 ώρες και πραγματοποιούνται απόγευμα Παρασκευής και Σάββατο πρωί. Με τον τρόπο αυτό το σεμινάριο καταλαμβάνει συνολικά 1 μήνα, συνήθως Νοέμβριο. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2 εξ’αποστάσεως σεμινάρια.
Δομή: Το δια ζώσης σεμινάριο αποτελείται από 40 ώρες θεωρητικών εισηγήσεων, βιωματικών ασκήσεων και μελέτες περιπτώσεων.
Στο διαδικτυακό σεμινάριο έχουν γίνει τροποποιήσεις για να μπορούν οι συμμετέχοντες να συμμετέχουν παρότι διεξάγεται εξ’αποστάσεως. Έτσι οι θεωρητικές εισηγήσεις και οι μελέτες περιπτώσεων διαρκούν συνολικά 30 ώρες και δίνεται η ευκαιρία για διάδραση στους συμμετέχοντες και μέσω της εφαρμογή poll everywhere. Επίσης, στους συμμετέχοντες ανατίθενται 3 ασκήσεις, διάρκειας περίπου 10 ωρών, για να εφαρμόσουν και να εμπεδώσουν όσα έχουν ακουστεί στις εισηγήσεις. Η ολοκλήρωση των ασκήσεων αυτών είναι προϋπόθεση για τη λήψη βεβαίωσης συμμετοχής στο σεμινάριο.
Περιεχόμενα:
- Βασικές Αρχές Α.Φ. – μοντέλα φροντίδας
- Αξιολόγηση ασθενών – πλάνο φροντίδας
- Εφαρμοσμένη φαρμακολογία
- Ορισμός, μορφές και αρχές αντιμετώπισης του πόνου
- Διαχείριση βασικών συμπτωμάτων
- Ψυχοκοινωνικά προβλήματα
- Επικοινωνία
- Φροντίδα στο τέλος της ζωής
- Ηθικά διλήμματα
- Πένθος
- Επαγγελματική εξουθένωση και αυτοφροντίδα
- Οργάνωση Υπηρεσιών Α.Φ.
Επόμενο σεμινάριο: Νοέμβριος 2023
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-6635955 (Εσωτ. 17) ή στείλτε email στη διεύθυνση education@galilee.gr.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο μοιράζονται μαζί μας τις εντυπώσεις τους
Κατανόησα το τι είναι ακριβώς η ανακουφιστική φροντίδα
Το σεμινάριο αυτό είναι πολύ υψηλού επιπέδου και κάλυψε όλα τα πεδία ενδιαφέροντος των επαγγελματιών υγείας που έχουν ενδιαφέρον και επιθυμούν να ασχοληθούν με τέτοιου είδους ασθενείς και να προσφέρουν ανακουφιστική φροντίδα
Άρτια οργάνωση, σφαιρική πληροφόρηση, πλούσιο υλικό, σεβασμός προς τους συμμετέχοντες
Μου άρεσε πολύ που αν και ήταν το σεμινάριο διαδικτυακό και ήμασταν σε απόσταση, καταφέρατε αυτή η απόσταση να εκμηδενιστεί
Το σεμινάριο ξεπέρασε τις προσδοκίες μου σε πολλούς τομείς!
Οι ασκήσεις που δόθηκαν με βοήθησαν να σκεφτώ, και να προβληματιστώ για τον τρόπο που αντιμετωπίζω ανάλογα προβλήματα, όταν τα συναντώ, και επίσης μου έδειξαν ένα τρόπο να σκέφτομαι πιο σωστά