Πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τη λειτουργία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (3ος 2023)
anagnhostiko tis galilaias
Search
Close this search box.

Ανοιχτή Επιστολή για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην πανδημία του Covid-19

Έχουν περάσει λίγο περισσότερο από τρεις μήνες από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού Covid-19 και η ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει αλλάξει τελείως. Έπαψε να είναι όπως τη γνωρίζαμε. Και ίσως να μην ξαναγίνει ποτέ πια όπως ήταν. Όλα έγιναν ξαφνικά και αναπάντεχα. Γνωρίζαμε όλοι τι είναι μία πανδημία, ότι έχει ξανασυμβεί σε άλλες εποχές, αλλά δε πιστεύαμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σε εμάς. Κι όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Η εξάπλωση, τα μέτρα πρόληψης, η αγωνία για την εύρεση εμβολίου, διεξόδου από την αγωνία μας, από τον κίνδυνο. Για εμάς και αυτούς που αγαπάμε. Δεν επηρεάζεται μόνο η δική μας ζωή, αλλά και των αγαπημένων μας προσώπων. Έχουμε ανάγκη να μάθουμε έγκυρα και έγκαιρα όσα περισσότερα μπορούμε για αυτό με το οποίο πολεμάμε. Και μάλιστα θέλουμε να μας ενημερώσουν με τρόπο υπεύθυνο, ψύχραιμο, ανθρώπινο, με τρόπο που να μη διαλύσει τις ελπίδες μας. Όταν σκεφτόμαστε ότι εμείς ή κάποιος αγαπημένος μας θα νοσήσει, μας είναι τελείως απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε την άρτια επιστημονικά φροντίδα και τεχνολογική υποστήριξη που θα χρειαστούμε και ότι δε θα είμαστε μόνοι. Κάποιος θα είναι δίπλα μας να μας φροντίσει. Τέλος, περιμένουμε με αγωνία, αλλά και με υπομονή και ελπίδα την έκβαση και την επιστροφή στη ζωή μας, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνουμε θυσίες για να την ξαναφέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που ήταν.

Κάθε φορά που ένας συνάνθρωπός μας λαμβάνει μία διάγνωση καρκίνου, ενός νευρολογικού νοσήματος ή γενικά μίας απειλητικής για τη ζωή του ασθένειας βιώνει όλα όσα βιώνουμε κι εμείς αυτές τις μέρες. Χωρίς φυσικά την παγκοσμιότητα της απειλής, αλλά πολύ συχνά και χωρίς την προοπτική της επιστροφής στη ζωή του πριν τη διάγνωση. Καθώς επίσης και με την αγωνία του τέλους της ζωής που συνήθως υπάρχει στον ορατό ορίζοντα του ασθενούς. Παρόμοιοι φόβοι, ανασφάλειες, ανάγκες κι επιπλέον το φορτίο της διαχείρισης των συμπτωμάτων της νόσου ή της θεραπείας.

Η ευπαθής ομάδα των ασθενών με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS) που η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» φροντίζει, όπως και όλοι οι άλλοι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, συνεχίζει να έχει τα ίδια προβλήματα και ανάγκες, όπως πριν την πανδημία. Επιπλέον, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν αυξημένο τον κίνδυνο να νοσήσουν από το νέο Covid-19 λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους, με συνέπειες πολύ σοβαρότερες από το γενικό πληθυσμό. Κάποιοι πρέπει να χειρουργηθούν, να συνεχίσουν τη χημειοθεραπεία τους, να ρυθμίσουν δύσκολα συμπτώματα, να περιποιηθούν τα τραύματά τους, να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, να τακτοποιήσουν τις σχέσεις και τις εκκρεμότητές τους ή και να διανύσουν το τελικό στάδιο της ζωής τους. Μαζί με αυτούς, όπως πάντα, οι αγαπημένοι τους οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν τους ασθενείς, τον εαυτό τους και να ζήσουν όλη αυτή την εμπειρία με τρόπο που δε θα στιγματίσει την υπόλοιπη ζωή τους.

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» συνεχίζει να παρέχει αδιάλειπτα και ακούραστα τις υπηρεσίες της, Κατ’ Οίκον και στον Ξενώνα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και συμμορφούμενη σε εθνικές και διεθνείς οδηγίες. Επιπλέον, προσαρμόζει τη λειτουργία της αξιοποιώντας την τεχνολογία στη φροντίδα των ασθενών και στις επικοινωνίες κάθε είδους. Μετά από 10 χρόνια παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας σε περισσότερους από 1.200 ογκολογικούς ασθενείς και ασθενείς με νόσο κινητικού νευρώνα (ALS) στα σπίτια τους, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης και στον Ξενώνα, συνοδοιπορώντας μαζί τους από πολύ κοντά, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι ασθενείς μας χρειάζονται τη φροντίδα περισσότερο από ποτέ.

Για το λόγο αυτό σας ζητάμε, αφού αξιολογήσετε την ανάγκη της απρόσκοπτης παροχής των υπηρεσιών, να παραμείνετε ή να γίνετε αρωγοί στην προσπάθεια να σταθούμε δίπλα στους ασθενείς μας όπως το αξίζουν, και όπως το κάνουμε τα τελευταία 10 χρόνια προσφέροντας ανακούφιση εντελώς δωρεάν.

Ο εορτασμός των 10 χρόνων λειτουργίας της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» σίγουρα είχε προγραμματιστεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, ίσως ο καλύτερος εορτασμός να είναι η κατανόηση της αναγκαιότητας της Ανακουφιστικής Φροντίδας από περισσότερους συνανθρώπους μας και η διεύρυνση της οικογένειας των φίλων και υποστηρικτών της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», έστω και εν μέσω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε.

Σας ευχαριστούμε θερμά!

Δρ. Αλίκη Τσερκέζογλου
Γυναικολόγος- Ογκολόγος
Διευθύντρια Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']