Πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τη λειτουργία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (3ος 2023)
anagnhostiko tis galilaias
Search
Close this search box.

1η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ

«1η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ»

Εκκλησία, Πολιτεία και Επιστήμη μία αγκαλιά για ασθενείς με καρκίνο

Η έναρξη της πρωτοποριακής δράσης της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», στην οποία συμπράττουν οι οκτώ Δήμοι της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής,  πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα στις 7/6 στον προαύλιο χώρο της Μονάδας.

Η δράση καθιερώνεται ως θεσμός,  έχοντας ως στόχο την ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση για τη στήριξη των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας, και θα διοργανώνεται κάθε χρόνο εκ περιτροπής από τους συγκεκριμένους Δήμους.

Στην τελετή έναρξης παρέστησαν, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ο οικείος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθ. Μπούρας, οι βουλευτές Γ. Βλάχος και Β. Οικονόμου, ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Καραθάνος, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Α. Αυγερινός και Ν. Πέππας, οι Δήμαρχοι Σπάτων-Αρτέμιδος, κ. Δ. Μάρκου, Κρωπίας, κ. Δ. Κιούσης, Λαυρεωτικής, κ. Δ. Λουκάς, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, κ. Κ. Αλλαγιάννης, Παιανίας, κ. Ι. Μάδης, Παλλήνης-Γέρακα, κ. Θ. Ζούτσος, Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ε. Μπουρνούς, Σαρωνικού, κ. Π. Φιλίππου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Α. Αλεξανδρής, εκπρόσωποι τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διοικητές νοσοκομείων, επιχειρηματίες, κλήρος και εκατοντάδες φίλοι από όλη την Αττική, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος κα. Β. Φλέσσα.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στο δωδεκαετές έργο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», στους σκοπούς και στην ιδέα, καθώς και στην αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Μίλησε για το κόστος παροχής υπηρεσιών της Μονάδας που ξεπερνάει το 1.200.000 ευρώ ετησίως, τους περίπου 6000 δωρητές και υποστηρικτές, τους εθελοντές και τις επιμέρους δράσεις. Υπογράμμισε τους στόχους της «ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» και ευχήθηκε αντίστοιχα κέντρα να δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη δημιουργία αυτού του εγχειρήματος, συνεχάρη την προσπάθεια τονίζοντας παράλληλα πως η «ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο. Επεσήμανε ότι αυτό το εγχείρημα έρχεται ως αντίδοτο στο φαινόμενο της ευθανασίας. «Είναι συγκινητική η λέξη Γαλιλαία» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «την χρησιμοποίησε ο Κύριος μετά το μαρτύριο, την σταύρωση. Ήταν το μήνυμα που έδωσε προς τους μαθητές. Τον εγκατέλειψαν, αλλά εκείνος έδωσε το μήνυμα: “Θα συναντηθούμε όλοι στην Γαλιλαία μετά την Ανάσταση και από εκεί θα ξεκινήσουμε πάλι”. Επομένως απόψε, εδώ στα Σπάτα, στα Μεσόγεια, ένας κόσμος Γαλιλαίας ξεπροβάλλει και αυτή η πορεία που θα γίνει απόψε -που είναι ένα δείγμα καλής θέλησης- είναι ένα αντίδοτο στην εποχή μας. Πολλές πορείες γίνονται και μπορούμε να τις σφυγμομετρήσουμε και να μετρήσουμε το βάθος, τους στόχους, τις επιδιώξεις. Η πορεία, όμως, αυτής της Γαλιλαίας, έχει άλλο χρώμα, έχει άλλο περιεχόμενο, έχει άλλες ελπίδες και πιστεύω ότι αυτές οι ελπίδες θα φέρουν καρπό». Υπογράμμισε ότι «εμείς παρακολουθούμε, θαυμάζουμε και όπου μπορούμε θα βοηθήσουμε», συμπληρώνοντας ότι θα προσπαθήσουμε να αντιγράψουμε αυτό το εγχείρημα και να συμπαρασταθούμε όπου μπορούμε, ενώ κάλεσε όλους να ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας η Γαλιλαία να είναι πάντοτε μέσα στη ζωή μας.

Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους όλων των Δημάρχων, ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δ. Μάρκου,ως φετινός Δήμαρχος φιλοξενίας. «Ξεκινάμε σήμερα από τα Σπάτα, και συνεχίζουμε τη σκυταλοδρομίας αλληλεγγύης σε όλους τους Δήμους Μεσογείων και Λαυρεωτικής, ώστε το πολυσήμαντο έργο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» να συνεχιστεί και να διευρυνθεί». Τόνισε επίσης την ανάγκη ύπαρξης σχετικού νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν και οι Δήμοι να επιχορηγούν Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Ευρωβουλευτής – ψυχίατρος κ. Στ. Κυμπουρόπουλος συνεχάρη τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» για το εξαίρετο έργο που επιτελεί στην παροχή Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας. Υπηρεσίες που, σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, οφείλουν να μην περιορίζονται στο τέλος της ζωής ενός ανθρώπου, αλλά να παρέχονται σε όλες τις ηλικίες από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης. Σημείωσε ότι παρόλο που η Ανακουφιστική Φροντίδα εντάσσεται στον τρίτο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης, ‘Καλή Υγεία και Ευημερία’, διαπιστώνεται ότι μόνο το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνει σχετικές υπηρεσίες, ενώ στην Ευρώπη παρόλο που 4.400.000 ασθενείς έχουν ανάγκη κάθε χρόνο, το 65% δεν έχει πρόσβαση. Διευκρίνησε ότι η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι κυρίως θέμα ηθικό και αλληλεγγύης ώστε ο χρόνια πάσχων να παραμείνει άτομο με την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητά του. Με χαρά ανακοίνωσε ότι ως χώρα βρισκόμαστε κοντά στη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την Ανακουφιστική Φροντίδα και με το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας θα δικαιωθούν οι προσπάθειες όχι μόνο του Μητροπολίτη κ. Νικολάου αλλά και πολλών άλλων αφανών αγωνιστών της προσπάθειας.

Ο  Καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας κ. Σ. Τσιόδρας, επίσης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος,  εξέφρασε τη χαρά του για την προσπάθεια που συντελείται από τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ως προς την ανάδειξη της σημαντικότατης επιστήμης της Ανακουφιστικής Φροντίδας καθώς και στην παροχή των σχετικών υπηρεσιών από μία ομάδα διατομεακή και διεπιστημονική. Ευχήθηκε η Πολιτεία να την ενστερνιστεί και να την αναδείξει μέσω δημιουργίας και άλλων κέντρων, ώστε να αποτελέσει και στην Ελλάδα μέρος της ιατρονοσηλευτικής επιστήμης. Υπογράμμισε ότι η Ανακουφιστική Φροντίδα οφείλει να παρέχεται σε ασθενείς όχι μόνο με τελικού σταδίου κακοήθειες, αλλά και με χρόνια νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια, η πνευμονοπάθεια, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα κ.ά., προσφερόμενη παράλληλα με τη θεραπεία, βοηθώντας έτσι τον ασθενή, το σύστημα υγείας, την οικογένεια και την κοινωνία μας.

Η έναρξη της δράσης σηματοδοτήθηκε από τους προαναφερόμενους χαιρετισμούς στον προαύλιο χώρο της Μονάδας και ακολούθησε σύντομη πεζοπορία έως το Δημοτικό Στάδιο Σπάτων, απονέμοντας συμβολικά φόρο τιμής στη δύσκολη πορεία των ασθενών και στη συνοδοιπορία των οικογενειών τους. Την πορεία συνόδευσε η φιλαρμονική Παλλήνης και οι παρευρισκόμενοι της τελετής έναρξης.

Ολοκληρώθηκε με μία πολιτιστική  εκδήλωση στο Δημοτικό Στάδιο Σπάτων που περιελάμβανε:

Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από:

  • To Λύκειο των Ελληνίδων, Παράρτημα Σπάτων (με τραγούδια και χορούς από τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και τα Μεσόγεια)
  • Την ΟμοσπονδίαΕξωραϊστικών, Πολιτιστικών και Συναφών Συλλόγων Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος (με τραγούδια και χορούς από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας και πιο συγκεκριμένα από την κωμόπολη της Κάτω Παναγιάς, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή).
  • Τον Πολιτιστικό Φορέα – Χορευτική Ομάδα Αρτέμιδος Σπάτων ‘’Ωθώ-Πατώ’’ (με τραγούδια και χορούς από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας).

Το χορευτικό πρόγραμμα συνόδευσαν οι: Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί – τραγούδι), Αντώνης Καλιούρης (κλαρίνο), Κωνσταντίνα Πάτση (φωνητικά), Ιορδάνης Κουζηνόπουλος (λαούτο – τραγούδι), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά).

Mαρτυρίες από:

Την κα Καίτη Σκούρα Λογοθέτη, εθελόντρια και φροντιστή ασθενή της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» και την κα  Τζέσικα Τένεβα, ασθενή της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ»

Ανάγνωση στίχων του Ύμνου Αγάπης από:

Την κα Όλια Λαζαρίδου, ηθοποιό, φίλη της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» και συνιδρύτρια με την κα Αμαλία Μουτούση του «Αναγνωστικού της Γαλιλαίας».

Μετά τη λήξη της πολιτιστικής εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα ευγενικής δωρεάς της εταιρίας XHTOΣ Α.Β.Ε.Ε. (ΖΑΓΟΡΙ), και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την Ανακουφιστική Φροντίδα και τις υπηρεσίες της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» από ειδικό περίπτερο ενημέρωσης καθώς και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες με συνθήματα Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Ευχαριστούμε θερμά και συνεχίζουμε για όλο το καλοκαίρι!

Οκτώ Δήμοι, Μία Αγκαλιά
ανακούφισης για ασθενείς με καρκίνο

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']