Πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τη λειτουργία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (3ος 2023)
anagnhostiko tis galilaias
Search
Close this search box.

Η Πνευματική Φροντίδα στην Ασθένεια

«Η Πνευματική Φροντίδα στην Ασθένεια»

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου η αίθουσα εκδηλώσεων της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» κατακλύστηκε από κόσμο που προσήλθε για να συμμετάσχει στο Αρχονταρίκι με αντικείμενο συζήτησης την Πνευματική Φροντίδα κατά τη διάρκεια της Ασθένειας.

Η βραδιά ξεκίνησε με τη μελωδική φωνή της Καίτης Σκουλά συνοδεία του Χρήστου Μακρόπουλου στο πιάνο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ο οποίος  ανέλυσε την πνευματική προσέγγιση της φροντίδας ασθενών όπως τη ζει η Εκκλησία και επιθυμεί να την προσφέρει η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» στους ασθενείς και τις οικογένειες που φροντίζει.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, οι θεμέλιοι λίθοι της πνευματικής φροντίδας των ασθενών είναι η προσφορά πίστης και αγάπης στους ανθρώπους που περνάνε τη δοκιμασία της ασθένειας. Δηλαδή το πώς και θα μοιραστούμε μαζί τους συναισθήματα αγάπης αλλά και πως θα αισθανθούμε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Η προσφορά και πίστεως, επιπλέον της αγάπης, είναι σημαντική για να γίνει η αγάπη Θεόμορφη, δηλαδή να βιώνεται με πνεύμα θυσιαστικό και όχι με αίσθημα κόπου και να βλέπουμε τον ασθενή όχι ως το αντικείμενο της καλής μας διάθεσης αλλά ως τον ευεργέτη μας, ως τον πάσχοντα εαυτό μας. Με τέτοια αγάπη μπολιασμένη με πίστη ο ασθενής είναι για εμάς πολύτιμος, επιθυμητός και αγαπητός παρά τις δυσκολίες που βιώνει.

Μια άλλη διάσταση της πνευματικής φροντίδας είναι ότι ο ασθενής αποτελεί τον ορατό Θεό εκείνης της στιγμής στη ζωή μας και την αντανάκλαση της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας, καθώς οι πράξεις αγάπης προς οποιονδήποτε εμπερίστατο αδερφό μας είναι πράξεις αγάπης προς το πρόσωπο του Χριστού.

Η πνευματική διάσταση της αγάπης στην φροντίδα των ασθενών είναι σημαντική καθώς εξασφαλίζει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει το τέλος της ζωής ο ασθενής και η οικογένεια, να απολαύσουν μια αξιοπρεπή ζωή πριν τον θάνατο -ο οποίος δεν είναι τέλος ούτε επιστροφή στην ανυπαρξία, αλλά το στενό πέρασμα προς την αιωνιότητα και τη μακαριότητα- και να αναδειχθεί η αξία της ζωής και η αξία του ανθρώπου. Η πνευματικότητα στη φροντίδα του ασθενή είναι ο τρόπος  να πάρει αξία ο άνθρωπος τη στιγμή που πέφτει η αξία της ζωής, να πάρει χαρά ενώ έχει θλίψη, να βλέπει μπροστά του λίγο φως ενώ έχει απώλεια ελπίδων, να αισθάνεται ότι είναι το κέντρο της δικής μας παρουσίας ενώ νιώθει μόνος. Βέβαια, η πνευματική φροντίδα όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος δε μπορεί να γίνεται με κηρυγματικό λόγο αλλά πρέπει να προκύπτει από την αγάπη με την οποία περιβάλλουμε τον ασθενή και με διάκριση.

Η βραδιά έκλεισε με ερωτήσεις των παραβρισκόμενων ενώ το ραντεβού στο Αρχονταρίκι της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» ανανεώθηκε για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου με αντικείμενο τις Χρόνιες Παθήσεις.

Η Πνευματική Φροντίδα στην Ασθένεια
Η Πνευματική Φροντίδα στην Ασθένεια

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']