Πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τη λειτουργία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (3ος 2023)
anagnhostiko tis galilaias
Search
Close this search box.

«Γαλιλαία» και Χρ. Μποκόροs στο liberal.gr

Τα φετινά Χριστούγεννα μας βρίσκουν σε μια ιδιαίτερη συνθήκη. Η πανδημία μας κρατά στο σπίτι, αλλά υπάρχει κόσμος – γιατροί, νοσηλευτές, επαγγελματίες της υγείας – που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή», αναλαμβάνοντας την προσωπική ευθύνη και παίρνοντας το ρίσκο εκεί έξω. Πολλά ιδρύματα που κάνουν σοβαρή δουλειά, έχουν μείνει δυστυχώς χωρίς οικονομική στήριξη. Και η εξεύρεση πόρων έχει καταστεί υπόθεση δύσκολη έως ακατόρθωτη. Ένα από αυτούς τους οργανισμούς με σοβαρό έργο και προσφορά στον τόπο, είναι η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», η οποία προσφέρει φροντίδα σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ή τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS).

Ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος ανταποκρίθηκε άμεσα και ανιδιοτελώς. Ο γνωστός καλλιτέχνης παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα ενός έργου του για να δημιουργηθούν περιορισμένου αριθμού αντίτυπα μεταξοτυπίας (100), αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον ίδιο, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος. Όλα τα έσοδα από τις μεταξοτυπίες θα διατεθούν στο κέντρο που μετρά φέτος δέκα χρόνια ζωής.

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» αποτελεί την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που παρέχει ολοκληρωμένη ανακουφιστική φροντίδα στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης και στοχεύει να αποτελέσει πρότυπο στη δημιουργία αντίστοιχων κέντρων στη χώρα. Δε βοηθά μόνο στη νοσηλεία ασθενών, αλλά συμπαραστέκεται ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, με κατ’ οίκον υπηρεσία, στο κέντρο ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης, καθώς και στον ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας (HOSPICE). Στα 10 χρόνια λειτουργία της η μονάδα έχει προσφέρει εντελώς δωρεάν βοήθεια σε περισσότερους από 1.300 ασθενείς. Οι πόροι της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» πηγάζουν από μικρές ή μεγάλες χορηγίες και εισφορές των φίλων.

Ο ζωγράφος δεν χρειάζεται συστάσεις. Το έργο του είναι διεθνώς γνωστό και ο ίδιος έχει διακριθεί σε εμβληματικές διοργανώσεις (είναι εξόχως τιμητικό για τη χώρα μας που η Ρωσική Ακαδημία των Τεχνών τον έχει αναγορεύσει επίτιμο μέλος της). To ζωγραφικό του ιδίωμα ξεχωρίζει για την ακρίβεια και τη δεξιοτεχνία στην αναπαράσταση. Αλλά δεν είναι μόνο η μαστοριά του που τον καθιστά μοναδικό. Στη ζωγραφική του ο Μποκόρος επιχειρεί ν’ απεικονίσει με παραστατικό τρόπο μορφές, χώρους και αντικείμενα, μερικά από τα οποία επαναλαμβάνονται, όπως η φλόγα, η ελιά και οι ξύλινες σανίδες. Αυτά λειτουργούν ως σύμβολα με σκοπό να αχθεί από τον υλικό και ορατό κόσμο στον κόσμο του αοράτου, του ιερού και των αρχετυπικών εικόνων.

Το έργο που παραχώρησε στη «Γαλιλαία» απηχεί ακριβώς αυτό το ύφος κι έχει τον ιδιαίτερο συμβολισμό του στις μέρες μας. Ζούμε σε μια περίοδο δύσκολη, κι όπως θα έλεγε κι ο ίδιος ο Μποκόρος, αισθανόμαστε εντονότερα την έννοια ενός νέου πατριωτισμού που θα μας ενώσει όλους. Ομονοούμε – μια λέξη που χρησιμοποιεί – όχι μόνον υπό το πρόταγμα της επιβίωσης, αλλά και της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης.

Το πρωτότυπο έργο είναι σε λάδι, διαστάσεων 62×45 εκατοστά.

To έργο έχει ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ.

Πηγή

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']