Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στήριξη Φροντιστών

Οι οικείοι των ασθενών, που αναλαμβάνουν το απαιτητικό έργο της φροντίδας τους και τους συντροφεύουν στην πορεία της ασθένειας, είναι πολύ σημαντικοί για τον ασθενή και την κατάσταση της υγείας του και δοκιμάζονται μαζί του σε όλη τη διάρκεια της ασθένειας.

Για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αυτό το πολύτιμο, αλλά απαιτητικό έργο τους, χρειάζονται και οι ίδιοι υποστήριξη και φροντίδα, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, τα πρακτικά προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

Στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» παραμένουμε στο πλάι τους.

Φροντίζοντας τον άνθρωπό μας που νοσεί

Με τον όρο φροντιστής εννοούμε οποιονδήποτε παρέχει πρακτική, συναισθηματική ή κοινωνική βοήθεια στον σύντροφο, τον συγγενή ή τον φίλο του που νοσεί από μια σοβαρή και προχωρημένη νόσο.

Κάποια από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές με τη φροντίδα των ασθενών είναι:

  • Ο κίνδυνος της φυσικής και σωματικής κούρασης, ακόμα και εξάντλησης
  • Ο κίνδυνος να εμφανίσουν και εκείνοι κάποια προβλήματα υγείας, όπως καταπόνηση στη μέση και τις αρθρώσεις, διαταραχές στον ύπνο, κατάθλιψη κ.ά.
  • Άγχος και στρες
  • Δυσκολίες με τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις
  • Περιορισμοί στην εργασία και την καριέρα
  • Οικονομικά προβλήματα και ανησυχίες
  • Αισθήματα απομόνωσης, θλίψης, ανικανότητας, θυμού, ενοχών και μεταμέλειας.

Ως φροντιστής μπορεί να προσπαθείτε να εξοικειωθείτε με την ασθένεια και το πώς επηρεάζει τη ζωή όλων των μελών της οικογένειας και των οικείων σας. Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που βιώνει. Η ασθένεια επιφέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα και στις σχέσεις. Αυτό μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στο πρόσωπο που φροντίζετε, αλλά ταυτόχρονα να σας προκαλέσει ανησυχία, κούραση ή να μην γνωρίζετε πού να απευθυνθείτε για βοήθεια.

Κάποια από τα πράγματα που θα χρειαστεί να αναλάβετε ως φροντιστής, για να βοηθήσετε έναν ασθενή, είναι:

  • Η προσωπική υγιεινή και το ντύσιμο
  • Βοήθεια για να σηκωθεί από το κρεβάτι
  • Βοήθεια για να πάει ως την τουαλέτα
  • Δουλειές στο σπίτι, πλύσιμο των ρούχων, μαγείρεμα
  • Να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί
  • Να αναλάβετε γραφειοκρατικές δουλειές, πληρωμές λογαριασμών και άλλα οικονομικά ζητήματα
  • Να τον συνοδεύσετε σε ιατρικά ραντεβού ή στο Νοσοκομείο
  • Να παρακολουθείτε την εφαρμογή των οδηγιών αγωγής και φροντίδας που έχει δοθεί από λειτουργούς υγείας για το σπίτι.

Οι περισσότεροι φροντιστές θα χρειαστούν σε κάποια στιγμή βοήθεια και υποστήριξη, ώστε να συνεχίσουν να δίνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς, να προστατέψουν τους εαυτούς τους και να μπορέσουν να ζήσουν στο μέγιστο τον κοινό χρόνο με τους ανθρώπους τους που φροντίζουν.

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ως φροντιστή και πώς;

Οι λειτουργοί υγείας της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» μπορούν, ανάλογα με την ειδικότητά τους ο καθένας, να σας παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζεστε σε όλα τα ζητήματα. Είναι μέρος της φροντίδας και της δουλειάς τους, θα σας τις παρέχουν οι ίδιοι προφορικά και γραπτά, αλλά αν χρειάζεστε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μη διστάσετε να τους ρωτήσετε. Και ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να σας παρέχει πληροφορίες. Απευθυνθείτε και σε εκείνον για ό,τι θέλετε να μάθετε.

Εκτός από τη βοήθεια που σας προσφέρουν οι λειτουργοί υγείας και οι εθελοντές της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον συνδρομή από υπηρεσίες, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή από επί πληρωμή φροντιστές.

Συχνά επικεντρωνόμαστε στη φροντίδα των άλλων και παραμελούμε τους εαυτούς μας. Η υγείας σας είναι σημαντική, οπότε προσπαθήστε να τρώτε σωστά και ζητήστε βοήθεια από τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ή άλλο επαγγελματία υγείας αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο.

Ο φυσιοθεραπευτής και οι νοσηλευτές της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» μπορούν να σας δείξουν τεχνικές για τον σωστό τρόπο μετακίνησης των ασθενών, ώστε να μην επιβαρύνεστε και να φροντίσουν να σας δώσουμε τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό που είναι κατάλληλος για την φροντίδα του ασθενούς σας.

  • Βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους, για να μιλήσετε και να στηριχθείτε
  • Κάντε μια μικρή παύση στη φροντίδα, για λίγες ώρες, ένα Σαββατοκύριακο ή περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ο Ξενώνας της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» μπορεί να φροντίσει τον αγαπημένο σας, όσο εσείς παίρνετε μια ανάσα.

Το να φροντίζετε κάποιον δεν είναι εύκολο και μπορεί συχνά να σας κάνει να νοιώσετε εξάντληση και απογοήτευση. Θα σας βοηθήσει να μιλήσετε σε κάποιον για το πως η φροντίδα που προσφέρετε επηρεάζει εσάς και τη ζωή σας. Η ύπαρξη ανθρώπων που εμπιστεύεστε, για να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, μπορεί να κατευνάσει τις ανησυχίες και τα άγχη σας. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι κάποιος συγγενής, ένας καλός φίλος ή μπορεί να προτιμάτε να μιλήσετε σε κάποιον εκτός του οικογενειακού και φιλικού σας περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα στους κοινωνικούς λειτουργούς, τον ψυχολόγο ή τους υπόλοιπους λειτουργούς υγείας και τους εθελοντές της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».

Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας βοηθούν να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε να βρίσκετε χρόνο για τους φίλους και την κοινωνική σας ζωή.

Μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ή να φέρει στην επιφάνεια δυσκολίες και εντάσεις στις οικογενειακές σχέσεις και τις φιλίες. Κάποιες συζητήσεις μπορεί να είναι δύσκολες για την οικογένεια. Οι κοινωνικοί λειτουργοί και ο ψυχολόγος της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», αλλά και οι υπόλοιποι λειτουργοί υγείας, μπορούν να περάσουν χρόνο μαζί σας, με τον ασθενή και άλλα μέλη της οικογένειας, για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτές τις δυσκολίες.


Πληροφορίες για νεαρούς φροντιστές

Νεαρός φροντιστής είναι ένας νεαρός, κάτω από την ηλικία των 18 ετών, του οποίου η ζωή περιορίζεται εξαιτίας της ανάγκης να φροντίσει ένα αγαπημένο πρόσωπο που ασθενεί.
Οι νεαροί φροντιστές αναλαμβάνουν ευθύνες φροντίδας, πρακτικής ή και συναισθηματικής, που φυσιολογικά αντιστοιχούν σε ενηλίκους.

Μερικές από τις ανησυχίες των νεαρών φροντιστών είναι:

  • Μήπως κολλήσω; Θα συμβεί και σε μένα;
  • Τι προκάλεσε την ασθένεια; Ήταν δικό μου φταίξιμο; Γιατί σε εμάς;
  • Μπορώ να κάνω κάτι για να τον/την κάνω να νοιώσει καλύτερα;
  • Θα χειροτερέψει; Μήπως θα πεθάνει; Ποιος θα με φροντίσει τότε;
  • Πως μπορώ να διαχειριστώ όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα που νοιώθω;
  • Αν μιλήσω σε κάποιον, όπως στον δάσκαλό μου, μήπως με πάρουν από το σπίτι και με πάνε σε κάποιο Ίδρυμα;
  • Τι θα κάνουμε με τα λεφτά;
  • Τι θα κάνω αν του/της συμβεί κάτι έκτακτο ή επείγον;

Όλα αυτά και όσα άλλα ενδεχομένως νοιώθει και σκέφτεται ένας νεαρός φροντιστής είναι φυσιολογικά και συνήθη.

Τι μπορεί να σε βοηθήσει ως νεαρό φροντιστή;

Το να μιλάς σε κάποιον που εμπιστεύεσαι όπως τους γονείς σου, κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, τον αγαπημένο σου δάσκαλο, τους φίλους σου, θα σε βοηθήσει σημαντικά. Αν δε μπορείς να μιλήσεις, μπορείς να τους γράψεις όσα θα ήθελες να τους πεις. Αν νομίζεις ότι χρειάζεσαι, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον λειτουργό υγείας.

Θυμήσου ότι είναι σημαντικό να παραμένεις ασφαλής χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Συμφώνησε με τους γονείς σου τι επιτρέπεται να κάνεις στο διαδίκτυο και τι όχι. Αυτό θα σας προφυλάξει από μελλοντικές διαφωνίες. Μη χρησιμοποιείς το πραγματικό σου όνομα και μη δίνεις προσωπικές πληροφορίες, όπως το τηλέφωνο ή τη διεύθυνσή σου.

Αν οι δάσκαλοί σου γνωρίζουν ότι φροντίζεις κάποιον δικό σου, πιθανά να δείξουν κατανόηση και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν. Κάποιοι νεαροί φροντιστές προτιμούν οι γονείς να ενημερώσουν το σχολείο. Είναι σημαντικό το σχολείο να είναι ενήμερο και πιθανά να έχει κάποιον ειδικό, για να σε βοηθήσει και να σε προστατεύσει από περιστατικά bullying, μιας και οι νεαροί φροντιστές κάποιες φορές μπορεί να δείχνουν διαφορετικοί και γι’ αυτό να γίνονται στόχος των συμμαθητών τους.

Όλοι οι φροντιστές χρειάζεται να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους. Τι είναι αυτό που σε κάνει να νοιώθεις λιγότερο άγχος; Μπορεί να είναι κάποιο άθλημα, η ζωγραφική (θα μπορούσες να ζωγραφίσεις κάτι, για να δείξεις πώς νοιώθεις), το να ακούς μουσική, να μιλάς με τους φίλους σου, ή απλά να παραμένεις ήρεμος.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']