Συνέντευξη της Αμαλίας Μουτούση

amalia moutousi

Η Αμαλία Μουτούση μιλά για το Αναγνωστικό της Γαλιλαίας: «Ο κόσμος υπάρχει όταν τον μοιράζεσαι»

Tο πιο σημαντικό που μπορούμε να προσφέρουμε στη ζωή είναι να συνδράμουμε όσο και όπως μπορούμε σε όσους υποφέρουν. Πόσο μάλλον όταν δεν έχουν μπροστά τους πολλή ζωή. Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» φροντίζει σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά, ασθενείς και τις οικογένειές τους εξασφαλίζοντάς τους την ικανότητα και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πόσο περισσότερη ζωή μπορεί να υπάρχει σε κάθε στιγμή της.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς τέσσερις αγαπημένοι καλλιτέχνες, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Άρης Σερβετάλης και ο Νίκος Κουρής διαβάζουν το Πρωτοχρονιάτικο διήγημα του Φώτη Κόντογλου «Το βλογημένο το μαντρί» προκειμένου να στηρίξουν την Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία». Όλα αυτά στο site του Αναγνωστικού της Γαλιλαίας που ιδρύθηκε από την Αμαλία Μουτούση και την Όλια Λαζαρίδου για να υποστηρίξει το έργο της «Γαλιλαίας» διαδικτυακά αφού αυτή τη στιγμή δεν γίνονται θεατρικές παραστάσεις – μέσω των οποίων επίσης, οι δυο τους, συνδράμουν στο έργο της «Γαλιλαίας» από το 2015.

Ας τους δούμε, ας τους ακούσουμε, ας στηρίξουμε την Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» με μια δωρεά! Ο,τι αντέχει ο καθένας είναι σημαντικό.

Για τον λόγο αυτό, για έναν σκοπό που προσωπικά θεωρώ μεγαλειώδη καθώς οι μεγάλοι άρρωστοι άνθρωποι με συγκινούν βαθιά και αληθινά (όπως και τα μωρά/παιδιά σε ανάγκη), κάλεσα την Αμαλία Μουτούση σε μια μικρή «συνάντηση». Για την Αμαλία είναι δύσκολο να περάσω σε λέξεις όσα νιώθω – θα μείνω στον αμέριστο θαυμασμό και ατόφιο σεβασμό. Η επαφή μας, τα λόγια και ο τρόπος της, πάντα μα πάντα, είναι ένας μικρός θησαυρός που κρατώ στο δικό μου κουτάκι.

Tι είναι το Αναγνωστικό της Γαλιλαίας και κυρίως γιατί το δημιουργήσατε;

Η σκέψη γεννήθηκε ως λύση τον καιρό του Κορωνοϊού καθώς δεν θα μπορούσαμε πια να συνεχίσουμε να βοηθάμε μέσω παραστάσεων όπως το κάναμε από το 2015. Πρόκειται για μια νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο όπου μαζί με συναδέλφους μας καλλιτέχνες διαβάζουμε κείμενα που αξίζει να ακουστούν. Είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε συνεχώς και αδιαλείπτως.

https://youtu.be/RyJpCJ45AXg

Η «Γαλιλαία», μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας, προσφέρει τα πάντα δωρεάν σε ασθενείς που έχουν καρκίνο και σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του κινητικού νευρώνα. Εκεί, δηλαδή, που τελειώνει η θεραπεία και τα νοσοκομεία δεν μπορούν πια να προσφέρουν κάτι, έρχεται η ανακουφιστική φροντίδα για να τους στηρίξει όσο καλύτερα γίνεται να τους δώσει ποιότητα ζωής, ανακούφιση στα συμπτώματά του και να βοηθήσει τους ίδιους και τις οικογένειές τους – στον ξενώνα αλλά και κατ’ οίκον. Η Διεπιστημονική ομάδα φροντίδας αποτελείται από 25 ειδικότητες, το επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλό και η εκπαίδευση των εθελοντών συνεχής. Πρόκειται για ανεκτίμητο έργο της Ιεράς Μητρόπολεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Τι είναι η πίστη για εσάς;

Είναι μία κίνηση της ψυχής μου προς τον Θεό.

Γιατί δεν σκεφτόμαστε την ανακούφιση των γηρατειών –για να μην πω της αρρώστιας- αφού όλοι θα φτάσουμε εκεί;

Δυστυχώς αυτά τα σκεφτόμαστε περισσότερο μόνο όταν μας αγγίζουν προσωπικά, όταν συμβαίνει να αρρωστήσουμε ξαφνικά ή όταν έρχεται η ώρα που βλέπουμε τους γονείς μας να γερνούν και ασφαλώς νιώθουμε να γερνάμε κι εμείς μαζί τους.

https://youtu.be/XNJfBSSFZbo

Σίγουρα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα αν πάντοτε συνειδητοποιούσαμε πως σ’ αυτή τη ζωή σήμερα είμαστε και αύριο δεν είμαστε.

Μήπως ο πολιτισμός μας δεν αντέχει το οτιδήποτε δεν είναι υγιές και παραγωγικό;

Και τι είναι το «υγιές»; Το να αποφεύγουμε την αλήθεια; Να αρνούμαστε να αποδεχτούμε το αναπόφευκτο τέλος της ζωής; Αυτό δηλαδή δεν μας αρρωσταίνει; Ο πολιτισμός θα έπρεπε να μας καλλιεργεί ένα ήθος και ως προς την ζωή και ως προς τον θάνατο.

Είστε ένας άνθρωπος που μέσα από τα έργα του έχει υποδυθεί διαφορετικών «λογιών» ανθρώπους. Πιστεύετε ότι η εκδίκηση και η συγχώρεση, ως έννοιες και λειτουργίες μας, η μία απέναντι στην άλλη, αποτελούν συνθήκες διαπραγματεύσιμες ή μονόδρομο;

Τα πρόσωπα που έχω υποδυθεί είναι έρμαια των παθών τους – δεν διαπραγματεύονται, δεν διαχειρίζονται τα πάθη τους. Αυτό είναι που μας δείχνουν τα μεγάλα αυτά έργα πάνω στη σκηνή: το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν είναι έρμαιο των παθών του.

https://youtu.be/psLJ2El1t3k

Αλλά έξω από τη σκηνή, στην αληθινή ζωή, η διαχείριση των παθών μας, είναι θέμα του προσωπικού αγώνα του κάθε ανθρώπου. Διότι η αλήθεια είναι ότι η εκδικητικότητα είναι αντανακλαστική ενώ η συγχώρεση θέλει αγάπη και η αγάπη θέλει καλλιέργεια ψυχής. Δεν ανακουφίζεσαι αν είσαι δέσμιος των παθών σου. Βέβαια δεν μπορούμε να γενικεύουμε σχετικά με αυτά τα πράγματα γιατί ο τρόπος που τα βιώνει ο καθένας μας είναι μοναδικός.

Τι είναι καλοσύνη;

Είναι ένα θεϊκό πράγμα που έχει μέσα του ο άνθρωπος. Απ΄ την καλοσύνη πηγάζει η αληθινή χαρά. Ο καλός άνθρωπος είναι εκείνος που μπορεί να τον πατήσει κάτω η κακία του άλλου και εκείνος να προσπαθήσει να την ξεθυμάνει και να την μεταστρέψει προκειμένου να δει τον άλλον χαρούμενο.

https://youtu.be/rvmK5a3qObA

Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να μας αλλάξει η εμπειρία του κορωνοϊού; Θα το ξεχάσουμε και αυτό όπως τόσα;

Εύχομαι να μας αλλάξει για να το αλλάξουμε. Είναι πολύ κακό αυτό που ζούμε για να μην βγάλουμε κάτι καλό από αυτό.

Ιnfo:

1/12, «Το βλογημένο το μαντρί» στο https://toanagnostikotisgalilaias.gr/

Έχοντας ως γνώμονα την προσφορά φροντίδας και ανακούφισης στον πάσχοντα συνάνθρωπο ανεξαρτήτως της κοινωνικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής, οικονομικής ή ασφαλιστικής του κατάστασης, η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» παρέχει τις υπηρεσίες της εντελώς δωρεάν. Η Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ιδρύθηκε το 2010 υπό την σκέπη της Ιεράς Μητρόπολεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της κ. Νικολάου.

Πηγή

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']