Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πως Αλλάζουν οι Ρόλοι μας στην Ασθένεια

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 ξεκίνησε για δεύτερη χρονιά το «Αρχονταρίκι της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», η προσπάθεια της Μονάδας να επικοινωνήσει και να έρθει πιο κοντά με την τοπική κοινωνία ώστε να μοιραστούν με ειλικρίνεια και αλήθεια σκέψεις και συναισθήματα για θέματα που δύσκολα συζητιούνται αλλά απασχολούν όλους έντονα καθώς σχετίζονται με τη ζωή, την ασθένεια, τον πόνο, το θάνατο.

Ήδη γνώριμοι από τα Αρχονταρίκια της προηγούμενης σεζόν αλλά και νέοι φίλοι συζήτησαν το ζήτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι σχεδόν όλοι όσοι ζουν με μια απειλητική για τη ζωή νόσο: το πώς -εξαιτίας της νόσου- αλλάζουν οι ρόλοι τόσο των ασθενών όσο και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.

Τη συζήτηση συντόνισαν η κα Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος-Ογκολόγος και Διευθύντρια της Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» και ο κ. Σπύρος Τσοτάκος, Ψυχολόγος και Κοινωνικός Λειτουργός της Μονάδας.

Οι παραβρισκόμενοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για το πώς βίωσαν οι ίδιοι ως ασθενείς, φίλοι ή συγγενείς τις -σταδιακές ή βίαιες- αλλαγές στους ρόλους που υπηρετούσαν έως τότε εξαιτίας της ασθένειας. Από όσα είπαν φάνηκε ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι κοινωνικές, δηλαδή να αφορούν την αλλαγή στη θέση και τις σχέσεις του ατόμου με το φιλικό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Μπορεί να είναι οικογενειακές, δηλαδή να επηρεάζουν τις ισορροπίες και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Είναι, όμως, πάντα βαθιά προσωπικές, καθώς αλλάζει ο τρόπος που ο καθένας βλέπει τον εαυτό του, τη ζωή του, την πορεία του και το νόημα και την προοπτική που δίνει σε αυτά.

Ένα ζήτημα που ανέκυψε κατά τη συζήτηση είναι η πηγή της δύναμη του δοκιμαζόμενου άνθρωπου -ασθενή ή φροντιστή- ώστε να ανταπεξέλθει στις αλλαγές. Οι απαντήσεις των παραβρισκόμενων –απόρροια των βιωμάτων αλλά και των σκέψεών τους- ήταν ότι ο άνθρωπος ανταπεξέρχεται στις αλλαγές ανάλογα με το πόσο έχει προετοιμάσει τον εαυτό του για το ενδεχόμενο της ασθένειας και του θανάτου, αντλεί δύναμη από τους οικείους του που τον υποστηρίζουν, από την ομάδα ανακουφιστικής φροντίδας και φυσικά από την πίστη του.

Την ευεργετική επίδραση της ανακουφιστικής φροντίδας επιβεβαίωσε με όσα μοιράστηκε με τους παραβρισκόμενους και μια ασθενής της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» η οποία πολύ καρδιακά περιέγραψε την ανακούφιση και τη στήριξη που της παρείχε η διεπιστημονική ομάδα ώστε να ανταποκριθεί στις αλλαγές με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 με θέμα συζήτησης την Πνευματική Φροντίδα στην Ασθένεια.

Πως Αλλάζουν οι Ρόλοι μας στην Ασθένεια
Πως Αλλάζουν οι Ρόλοι μας στην Ασθένεια

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']