Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ανακουφιστικής Φροντίδας (WHPCD) και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εrasmus + RESPACC*, η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» διοργάνωσε στις 15 Οκτωβρίου 2022, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Μας αφορά η κλινική έρευνα στην Ανακουφιστική Φροντίδα;»
Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του RESPACC με στόχο την διεύρυνση των δεξιοτήτων των κλινικών λειτουργών υγείας και πρόνοιας στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και τη μετατροπή των καθημερινών κλινικών προβλημάτων τους σε ερευνητικά ερωτήματα.
Στο δεύτερο μέρος δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προβληματιστούν και να συζητήσουν για καθημερινούς βιοηθικούς προβληματισμούς που έχουν μέσα από την προσπάθεια για ανακούφιση των ασθενών, όπως η «Συνωμοσία της σιωπής».
Επιπλέον των προφανών στόχων η δυναμική της δια ζώσης συνάντηση λειτουργών υγείας από 29 διαφορετικά Ιδρύματα, Φορείς και Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται στην Ανακουφιστική Φροντίδα ήταν πολύ σημαντική, μετά το μακρύ διάλλειμα που ανέκυψε λόγω COVID. Είχαμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στο πολυποίκιλο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος RESPACC, που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των λειτουργών υγείας και πρόνοιας ανακουφιστικής φροντίδας αλλά και να ανταλλάξουμε κοινούς προβληματισμούς για την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης σε θέματα δεξιοτήτων επικοινωνίας.
Οι αξιολογήσεις που λάβαμε από τους συμμετέχοντες για την Ημερίδα επιβεβαίωσαν ότι ο αρχικός μας στόχος να ενδυναμώσουμε την διεπιστημονική κοινότητα λειτουργών υγείας και πρόνοιας, στο δύσκολο έργο της παροχής υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας, έτσι ώστε με την σειρά τους να υποστηρίξουν τις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους με σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία και μεθοδολογίες, επετεύχθη.
*Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» συμμετέχει στο πρόγραμμα «Research for all palliative care clinicians” (RESPACC), με Αρ. Αναφ.: 2020-1-RO01-KA202-080128 που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ Programme, Key Action 2 – Strategic Partnerships-VET». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν καθηγητές εγνωσμένης αξίας στην ανακουφιστική φροντίδα όπως οι: Prof. Sheila Payne, EAPC, Prof. Carlos Centeno, Professor Prof. Daniela Mosoiu και άλλοι.
Σύμπραξη των Φορέων:
- Hospice Casa Sperantei, Ρουμανία (Συντονισμός Προγράμματος)
- European Association of Palliative Care, Βέλγιο
- Πανεπιστήμιο της Ναβάρρα, Ισπανία
- Πανεπιστήμιο του Brasov, Ρουμανία
- Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» Ι.Μ.Μ.Λ., Ελλάδα