Πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τη λειτουργία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (3ος 2023)
anagnhostiko tis galilaias
Search
Close this search box.

Διημερίδα 13-14 Φεβρουαρίου 2016

Απολογισμός Διημερίδας Κέντρου Υγείας Ραφήνας – Πικερμίου

Στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Κέντρου Υγείας Ραφήνας – Πικερμίου Διημερίδα, με θέματα αντίστοιχα: «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη σημερινή πραγματικότητα »   και « Διασύνδεση δομών παροχής υπηρεσιών υγείας & πρόνοιας στην Κοινότητα ».

Τη Διημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους:  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, Βουλευτές, ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και Μέλη του Δημοτικού συμβουλίου. Παρευρέθηκαν: εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπος της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανώσεων, Λειτουργοί υγείας, Δημοσιογράφοι, υπάλληλοι των Κέντρων Υγείας και απλοί πολίτες. Συνολικά παρακολούθησαν τις εργασίες περί τα 100 άτομα κάθε ημέρα.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στους χαιρετισμούς τους τόνισαν τη σημασία του αναβαθμισμένου Κ.Υ. Ραφήνας-­­Πικερμίου για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες, λόγω του λιμανιού. Όλοι οι Βουλευτές δεσμεύθηκαν ότι θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του Κέντρου στο μέγιστο δυνατό και ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα ξεκινάει δημοτική συγκοινωνία που θα διευκολύνει την πρόσβαση στο χώρο.

Την πρώτη ημέρα έγινε μία ιστορική αναδρομή για την πορεία του Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου, από την σύστασή του το 2004, την έναρξη λειτουργίας του το 2011 (μετά το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής -ΠΝΑ), μέχρι την ριζική ανακαίνισή του τέλος του 2014, από τον Μεγάλο ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο.

Στην συνέχεια, από την Συντονίστρια-Υπεύθυνη Επιστημονικής λειτουργίας του Κ.Υ., έγινε παρουσίαση των ανακαινισμένων χώρων, των σύγχρονων υποδομών που διαθέτει και του τελευταίας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αναδείχθηκε ότι είναι ένα Πολυδύναμο Κ.Υ., με 22 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και εργαστήρια (Ακτινολογικό, Βιοπαθολογικό, Κυτταρολογικό), άρτια εξοπλισμένα και πολύ καλά οργανωμένα. Αναφέρθηκαν τα εκπληκτικά στατιστικά στοιχεία σε πρωινή, πενθήμερη μόνο λειτουργία του Κέντρου. Επισημάνθηκε ότι το Βιοπαθολογικό και το Κυτταρολογικό εργαστήριο, δέχονται δείγματα και εξυπηρετούν άλλα 4 Κ.Υ. της Ανατολικής Αττικής.

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, συμμετείχαν 6 γιατροί και Συντονιστές Δ/ντες από 4 Κ.Υ. και επιπλέον ένας γιατρός Δ/ντης από μεγάλο νοσοκομείο. Οι τοποθετήσεις ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου, τεκμηριωμένες, στηριζόμενες στην πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία σε θέματα ΠΦΥ. Αναδείχθηκαν τα προβλήματα της καθημερινότητας στα Κ.Υ., οι δυσλειτουργίες, οι παθογένειες, η έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού και γενικά η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού για την ΠΦΥ. Από τον νοσοκομειακό γιατρό, επισημάνθηκε η επιβάρυνση των νοσοκομείων με περιστατικά, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε οργανωμένα και καλά εξοπλισμένα Κ.Υ. Τα νοσοκομεία πρέπει να παρέχουν δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι πρωτοβάθμια.

Στη συνέχεια, μέσα σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις από το ακροατήριο. Έγιναν τοποθετήσεις από Δ/ντες Συντονιστές άλλων 2 Κ.Υ., πάνω σε προβλήματα του δικού τους χώρου και ακούστηκαν προτάσεις για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ΠΦΥ. Δόθηκε επίσης έμφαση στον ρόλο των Κ.Υ. σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού.

Η ανάγκη επανασχεδιασμού της ΠΦΥ, με στόχο τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας του πληθυσμού και όχι αποκλειστικά την αντιμετώπιση της νόσου, αποτελούν αντικείμενο έρευνας και σχεδιασμού των συστημάτων υγείας διεθνώς.

Την δεύτερη ημέρα οι οργανώσεις «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», «ΑΜΥΜΩΝΗ» και «ΕΣΤΙΑ», παρουσίασαν το σημαντικό έργο τους για την υποστήριξη αντίστοιχα ογκολογικών ασθενών τελικού σταδίου, παιδιών με προβλήματα όρασης και άλλες σοβαρές παθήσεις, παιδιών και ενηλίκων με νοητική υστέρηση και των οικογενειών τους.

Επισημαίνεται ότι οι οργανισμοί αυτοί καλύπτουν ένα υπαρκτό κενό στο χώρο της φροντίδας ατόμων με χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, κατά τρόπο ποιοτικό (διαθέτουν ISO 9001/2008), με διεπιστημονικές ομάδες που υποστηρίζουν και ενδυναμώνουν όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και την πάσχουσα οικογένεια. Ταυτόχρονα προάγουν την εκπαίδευση νέων επαγγελματιών σε παροχή προσωποκεντρικής ολοκληρωμένης φροντίδας στην κοινότητα.

Την άποψη των πολιτών εξέφρασε γλαφυρά, η εκπρόσωπος του Ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού οργανισμού 50+, η οποία αναφερόμενη σε μία Ελληνική μελέτη «άτυπων φροντιστών», επεσήμανε την ανάγκη τους για εκπαίδευση, υποστήριξη και ανάπαυλα από τη φροντίδα.

Τέλος, ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Διημερίδας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής αναφέρθηκε εν συντομία στην ανάπτυξη της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ που ολοκληρώνεται με δημιουργία του Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας στα Σπάτα, το καλοκαίρι του 2016, αλλά και στο όραμα δημιουργίας ενός σύγχρονου κέντρου επιμόρφωσης λειτουργών υγείας σε θέματα Βιοηθικής, Ανακουφιστικής Φροντίδας και Εθελοντισμού.

Συμπεράσματα:

  • Η έλλειψη σχεδιασμού στην ΠΦΥ, διαιωνίζει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα λειτουργίας των Κ.Υ.
  • Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού (κυρίως Γενικών γιατρών), όπως και η έλλειψη εργαστηριακών υποδομών, καθιστούν την 24ωρη λειτουργία (εφημερία) των Κ.Υ. υποτυπώδη και επικίνδυνη.
  • Το πρόσφατα ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου – από Μεγάλη Δωρεά – οφείλει η πολιτεία να το αξιοποιήσει στο μέγιστο, με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του, προς όφελος και μόνο των πολιτών.
  • Τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας – εφημερίας, θα πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένα, στελεχωμένα με ιατρικές ειδικότητες πρώτης γραμμής (εκτός των Γενικών γιατρών), με άρτια εξοπλισμένα Εργαστήρια (Ακτινολογικό, Βιοπαθολογικό), μαζί με το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό τους. Μόνο έτσι θα γίνουν πραγματικό «ανάχωμα» στη ροή των περιστατικών ΠΦΥ προς τα Νοσοκομεία. Προτάθηκαν (άποψη της πλειοψηφίας των Συντονιστών) δύο Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική, της Ραφήνας-Πικερμίου και Μαρκοπούλου ή Καλυβίων, ως τα πλέον κατάλληλα (λόγω υποδομών και χωροταξικής εντόπισης), για να διαδραματίσουν με επιτυχία το ρόλο αυτό.
  •  Άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή, για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΠΦΥ, με αποτέλεσμα την άμεση διασύνδεση με το Νοσοκομείο παραπομπής και την ταχεία εξυπηρέτηση των ασθενών.
  • Δημιουργία σταθμών ΕΚΑΒ με γιατρό, στα 24ωρης λειτουργίας Κέντρα Υγείας, για την διακομιδή των επειγόντων περιστατικών χωρίς καθυστερήσεις.
  • Απαραίτητη η διασύνδεση (οριζόντια διασύνδεση) των Κ.Υ. με άλλους τοπικούς φορείς («βοήθεια στο σπίτι», ΚΑΠΗ κλπ) και οργανώσεις («ΑΜΥΜΩΝΗ», «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», «ΕΣΤΙΑ» κλπ), που θα διευκολύνει την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων στην κοινότητα και θα συμβάλει στην κοινωνικοπρονοιακή τους φροντίδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']