Καινοτόμος – Διορατικός- Επιχειρηματίας – Αυθεντικός – Πατριώτης– Φιλάνθρωπος, Άνθρωπος με Αρχές και Ήθος
Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς γεννήθηκε στην Κύπρο και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Λιμνιά, 14 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Αμμοχώστου.
Από μικρός εντάχθηκε στους κόλπους της ΕΟΚΑ και δήλωσε “παρών” στο κάλεσμα της πατρίδας για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Κύπρου το 1961 και ενώ πήρε υποτροφία για περαιτέρω σπουδές παιδοψυχολογίας στο Λονδίνο, αποφάσισε να τολμήσει έχοντας μόνο ένα κουστούμι, μια βαλίτσα, ένα εισιτήριο και καθόλου χρήματα, να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να αλλάξει προσανατολισμό και να σπουδάσει Νομική, ενώ παράλληλα εργαζόταν για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Αποφοίτησέ από την Νομική στο Gray’s Inn του Λονδίνου, το 1966.
Το Λονδίνο αποτέλεσε κόμβο εκκίνησης μιας λαμπρής επαγγελματικής σταδιοδρομίας, αλλά και σημείο συνάντησης με την νομικό και δια βίου σύζυγο του Χαρίκλεια.
Έχοντας επιστρέψει στην γενέτειρα του, η τούρκικη εισβολή το 1974 και η Αμμόχωστος που βρέθηκε στο κέντρο των εξελίξεων ανέτρεψε συθέμελά την επιτυχημένη δικηγορική του πορεία αλλά και την οικογενειακή του γαλήνη.
Η Ελλάδα είναι πλέον ο σταθμός όπου η τραγωδία θα μετατραπεί σε ευκαιρία, όταν ο Χαράλαμπος Μυλωνάς και η σύζυγος του θα αποδεχθούν την πρόταση να εργαστούν ως νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας της Αθηνάς Μαρτίνου και θα βάλουν τα θεμέλια για μια μετέπειτα επιτυχημένη πορεία στο χώρο της ναυτιλίας.
Με διορατικότητα, στρατηγική σκέψη, ορθολογική ανάλυση, υπομονή, επιμονή ο Χαράλαμπος Μυλωνάς έθεσε ως στόχο να δημιουργεί τις συνθήκες που θα τον οδηγούσαν να γίνει εφοπλιστής.
Η έναρξη της ξεχωριστής του πορείας στο χώρο της ναυτιλίας ξεκίνησε με την Τransmed με την οποία κατόρθωσε να αφήσει το ανεξίτηλο αποτύπωμα του στον χώρο της ναυτιλίας.
Ηγετική φυσιογνωμία, ο Χαράλαμπος Μυλωνάς υπήρξε στυλοβάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας και του Κυπριακού Νηολογίου, αλλά και μεταξύ άλλων:
- Ιδρυτής της Ένωσης Κυπρίων Εφοπλιστών, που κατόπιν μετονομάστηκε σε
Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών
- Πρόεδρος για 25 χρόνια της Κυπριακής ένωσης πλοιοκτητών
Οδήγησε τις εξελίξεις για τη:
- Σύνταξη της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για ναυτικούς στα Κυπριακά πλοία οδηγώντας να αναγνωριστεί και διεθνώς από την Διεθνή Ομοσπονδία Εργατών Μεταφορών (ITF)
- Θεσμοθέτηση μισθολογίων, υπερωριών, διακοπών, ιατρικής περίθαλψης των ναυτικών
Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς, άνθρωπος πηγαίας και αυθεντικής αγάπης για τον συνάνθρωπο πρόσφερε την σταθερή οικονομική του στήριξη ως μεγάλος χορηγός, αλλά κυριότερα έθεσε τον ίδιο του τον εαυτό και τα πολυποίκιλα χαρίσματα του στην υπηρεσία του συνανθρώπου.
Καινοτόμος και στη φιλανθρωπική του δραστηριότητα, μοιράστηκε το όραμα του
Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαου, να αποτελέσει και στην Ελλάδα η Ανακουφιστική Φροντίδα αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους ασθενείς που τη χρειάζονται.
Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος και δια βίου Διοικητικός Διευθυντής της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», με μοναδική πυξίδα την στήριξη του ανθρώπου που πάσχει, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και οικονομικής ή ασφαλιστικής κατάστασης. Έκτοτε και έως την κοίμηση του, η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» μπόρεσε να φροντίσει περισσότερους από 5500 ασθενείς και φροντιστές με επισκέψεις σε σπίτια, στον Πρότυπο για την Ελλάδα Ξενώνα της και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας & Απασχόλησης ανακουφίζοντας τον πόνο, αγκαλιάζοντας τις δυσκολίες, κρατώντας λίγο από το βάρος του ασθενή και της οικογένειας του.
Η διορατικότητα, ο ένθερμος πατριωτισμός αλλά και η γαλούχηση του με πηγαίο ελληνοχριστιανικό ήθος, αποτυπώθηκε και στην χρηματοδότηση της ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Νήσο Στρογγύλη. Νησί απομακρυσμένο, δύσβατο αλλά και στρατηγικής σημασίας για την σύνδεση ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου τόσο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, όσο και για την εκμετάλλευση των οικονομικών πόρων της περιοχής. Μια πράξη αγάπης στην πατρίδα, παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές και σημείο αναφοράς για την Κυπριακή και Ελλαδική ναυτιλιακή κοινότητα που υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής του Σπιτιού της Κύπρου ενισχύοντας τις προσπάθειές διατήρησης της πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας του Κυπριακού Ελληνισμού.
Το εύρος της ανιδιοτελούς προσφοράς και διακριτικής φιλανθρωπικής του δράσης απλώθηκε μέχρι και τα Ιεροσόλυμα, αναλαμβάνοντάς την χρηματοδότηση της νέας λάρνακας του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, που σώζεται ολόσωμος. Η διαχρονική προσφορά του στην Αγία Γη, τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, με την απονομή του Σταυρού του Ορθόδοξου τομέα τους Τάγματος του Παναγίου τάφου.
Όλοι εμείς στην «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» βιώσαμε την πατρική του έννοια, τον σεβασμό προς όλους, την έμφυτη καλοσύνη του και την αρχοντιά του.
Ας είναι αυτά τα λίγα λόγια ένας φόρος τιμής στην μνήμη του, αλλά και για όλους μας μια πηγή έμπνευσης για να συνεχίσουμε το έργο της προσφοράς στον συνάνθρωπο μέσα από τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», με το ήθος και τις αξίες ενός από τους πρωτεργάτες στην Ίδρυση της.