Χρόνιες Παθήσεις

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε το Αρχονταρίκι της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» με αντικείμενο συζήτησης τις χρόνιες παθήσεις και τη φροντίδα των ασθενών που πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια.

Η βραδιά άνοιξε με θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από την ιστορία του Ιώβ δραματοποιημένη από τους ηθοποιούς Ηλία Κουνέλα και Ιφιγένεια Γρίβα, οι οποίοι συμμετέχουν στη δράση «Επισκεπτήριο» του Εθνικού Θεάτρου. Η Ιφιγένεια και ο Ηλίας κατάφεραν να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα, να προβληματίσουν και να εντάξουν τους συμμετέχοντες ομαλά στη συζήτηση σχετικά με τους χρονίως πάσχοντες. Στη συνέχεια η Διευθύντρια της ΜΑΦ «ΓΑΛΑΙΛΑΙΑ» κα Αλίκη Τσερκέζογλου, με τη συνδρομή της εξειδικευμένης στην ανακουφιστική φροντίδα ιατρού της Μονάδας κας Ειρήνης Παναγιώτου, συντόνισε τη συζήτηση γύρω από τις χρόνιες παθήσεις.

Αρχικά, οι παραβρισκόμενοι αναγνώρισαν κοινά χαρακτηριστικά των χρόνιων παθήσεων όπως η μεγάλη διάρκεια, η συνήθως μη αναστρέψιμη πορεία και ότι απαιτούν  μακροχρόνια παρακολούθηση και φροντίδα, ενώ συχνά προκαλούν κάποιου είδους ανικανότητα. Στη συνέχεια ονομάτισαν ορισμένες από αυτές όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νευρολογικά και εκφυλιστικά νοσήματα, όπως το Alzheimer και η νόσος του πρόσθιου κινητικού νευρώνα (ALS).

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των χρόνιων παθήσεων είναι ότι οι ασθενείς ζουν επί μακρόν με τη νόσο, χωρίς συνήθως δυνατότητα ίασης παρά μόνο περιόδων ύφεσης και ελέγχου των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η υπομονή τους, η σχέση τους με το Θεό και τους οικείους τους, να κουράζονται σωματικά και ψυχολογικά, ενώ και οι φροντιστές τους καταπονούνται από τη μακρόχρονη φροντίδα. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντική η στήριξή τους από διεπιστημονική ομάδα ανακουφιστικής φροντίδας.

Η συνδρομή γιατρών και νοσηλευτών για τη ρύθμιση των σωματικών αναγκών και συμπτωμάτων και τη φροντίδα του σώματος είναι το πρώτο βασικό βήμα. Η ψυχοκοινωνική και συναισθηματική στήριξη ασθενών και η βοήθεια επίλυσης κοινωνικών και πρακτικών ζητημάτων είναι μια επιπλέον ανάγκη που καλύπτεται από τη διεπιστημονική ομάδα στο πλαίσιο της ανακουφιστικής φροντίδας. Πολύ σημαντικός στις περιπτώσεις των χρονίως πασχόντων είναι και ο ρόλος της πνευματικής στήριξης, ώστε να μπορέσει ο ασθενής να νοηματοδοτήσει την ασθένεια. Τέλος, η στήριξη των φροντιστών είναι πολύ κρίσιμη ιδιαίτερα σε αυτές τις περιπτώσεις που η νόσος διαρκεί μακρύ χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, μέσα από τις χρόνιες παθήσεις μπορούν να προκύψουν ευκαιρίες τόσο για τους ασθενείς όσο και για την οικογένεια. Ενδεικτικά, τέτοιες ευκαιρίες που αναγνωρίστηκαν από τους παραβρισκόμενους είναι το γεφύρωμα και η θεραπεία δύσκολων σχέσεων, η πνευματική αναζήτηση και συνάντηση με το Θεό, η παροχή του απαραίτητου χρόνου για τον επαναπροσδιορισμό αξιών και προτεραιοτήτων, η καλλιέργεια της υπομονής.

Η βραδιά έκλεισε με την ανανέωση του ραντεβού για την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο «Αρχονταρίκι της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» με θέμα συζήτησης «Η Φροντίδα των Φροντιστών».

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']