Dr. Daniela Mosoiu

Παθολόγος Ογκολόγος, εξειδικευμένη στην Ανακουφιστική Φροντίδα. Πρόεδρος στο National Association of Palliative Care (ANIP) της Ρουμανίας. Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Στρατηγικής και Εθνικής Ανάπτυξης στο Hospice «Casa Sperantei» στο Brasov της Ρουμανίας. Μέντορας στo «International Palliative Care Leadership Development Initiative»(LDI). Ειδική Σύμβουλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης της "ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ".

Η Dr. Daniela Mosoiu είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής της Cluj-Napoca και διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Μετά τις σπουδές της στην Ογκολογία και την Ανακουφιστική Φροντίδα έγινε εθνική εκπαιδευτής στην Ανακουφιστική Φροντίδα διαπιστευμένη από το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας. Το 1995, εντάχθηκε στην ομάδα του πρώτου Hospice στη Ρουμανία του «Casa Sperantei» και σύντομα τέθηκε υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση στον Τομέα της Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους ιατρούς και μη- ιατρούς λειτουργούς υγείας. Με αυτόν τον τρόπο συνεισέφερε στην εκπαίδευση πολλών επαγγελματιών από τη Ρουμανία και το εξωτερικό.

Ανήκει στους ιδρυτές του «National Association of Palliative Care» στη Ρουμανία. Το έτος 2000 ηγήθηκε της ομάδας που πέτυχε την αναγνώριση της ανακουφιστικής φροντίδας ως ιατρικής ειδικότητας στη Ρουμανία και επί του παρόντος είναι διορισμένη ως Εθνικός Συντονιστής για την ιατρική ειδικότητα στην Ανακουφιστική Φροντίδα. Παράλληλα ως Αντιπρόεδρος του «National Commission for Palliative Care and Pain Therapy», του Υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας, αλλά και ως πρεσβευτής των υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας, συνεισέφερε στην αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τη συνταγογράφηση και τη χρήση των οπιοειδών φαρμάκων καθώς και στη διαδικασία εφαρμογής της νέας νομοθεσίας.

Το 2008 είχε την πρωτοβουλία μιας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Hospice “Casa Sperantei” για την ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής σε σχέση με την Ανακουφιστική Φροντίδα. Είναι διευθύντρια Εθνικής Εκπαίδευσης, Στρατηγικής και Ανάπτυξης.

Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τρανσυλβανίας του Μπρασόβ και συντονίζει τις διατριβές μεταπτυχιακών φοιτητών.
Επίσης, είναι εκπαιδεύτρια στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Palliative Care Leadership (EUPCA), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EAPC και μέλος της ομάδας εργασίας του ASCO που δημιούργησε τις κατευθυντήριες οδηγίες για την Ανακουφιστική Φροντίδα, μέλος της ομάδας εργασίας PAL-life της Pontifical Academy που συνέγραψε το “White paper on Palliative Care” και μέλος της ομάδας εργασίας του WHO για το “Comprehensive cervical cancer control- A guide to essential practice”.

Διδάσκει διάφορα μαθήματα στον τομέα της Ανακουφιστικής Φροντίδας (από το 2010 και στο πρώτο πρόγραμμα Master στη Ρουμανία) και συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διάφορα συνέδρια και συμπόσια στη Ρουμανία και το εξωτερικό. Με την ιδιότητα του Εθνικού Εκπαιδευτή συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ανακουφιστική Φροντίδα διοργανωμένα από το Open Society Institute για την Ανατολική Ευρώπη. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία σχετικά με την Ανακουφιστική Φροντίδα και είναι Διευθύντρια του Διοικητικού Συμβουλίου του Worldwide Palliative Care Alliance και Μέντορας στο LDI.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

[mc4wp_form id='439']