Αρχονταρίκι 11 Δεκεμβρίου 2016

«Η φροντίδα των φροντιστών»


Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα Αρχονταρίκι της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» με αντικείμενο συζήτησης τη φροντίδα των ανθρώπων που έχουν αναλάβει το δύσκολο ρόλο να φροντίσουν τους οικείους τους που νοσούν.

Βασική αρχή στην ανακουφιστική φροντίδα είναι ότι μαζί με τον ασθενή που ασθενεί, δοκιμάζεται και το υποστηρικτικό περιβάλλον του. Για το λόγο αυτό η φροντίδα δεν απευθύνεται μόνο στον ασθενή αλλά αγκαλιάζει και τους φροντιστές του. Οι φροντιστές αυτοί συνήθως είναι άτυποι, δηλαδή μέλη της οικογένειας ή του ευρύτερου οικογενειακού ή κοινωνικού κύκλου του ασθενούς, χωρίς ειδικές γνώσεις, κατάρτιση και εμπειρία.  Η σπουδαιότητα των φροντιστών για τους ασθενείς αποδεικνύεται και από τα προβλήματα που δημιουργούνται στους μοναχικούς ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον να τους φροντίσει, οπότε είναι δύσκολο να ρυθμιστούν τα φάρμακά τους, δεν είναι ασφαλείς, δε μπορούν να καλύψουν μόνοι τους ούτε βασικές ανάγκες όπως είναι η διατροφή.

Στη συζήτηση, η οποία συντονίστηκε από τη Διευθύντρια της ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» κα Αλίκη Τσερκέζογλου, αναγνωρίστηκαν αρχικά κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές ασθενών. Μια δυσκολία είναι ότι καλούνται να προσαρμοστούν στις αλλαγές των ρόλων που προκύπτουν -συχνά απότομα και επίπονα-  για τους ίδιους και για τους ασθενείς εξαιτίας της νόσου. Επίσης, τους ζητείται να φροντίσουν δύσκολα περιστατικά και να ανταποκριθούν σε απαιτητικές καταστάσεις και συνθήκες χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο υποστηρικτικό περιβάλλον στην κοινότητα ή το σπίτι και χωρίς να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, ιδιαίτερα στη φροντίδα στο τέλος της ζωής. Συχνά, ταυτόχρονα με τη φροντίδα των ασθενών, αντιμετωπίζουν και άλλα παράλληλα προβλήματα, όπως είναι προσωπικά προβλήματα υγείας, δύσκολες σχέσεις στην οικογένεια, ασθένεια άλλων μελών της, οικονομική δυσχέρεια κ.α. Ακόμα, οι ασθενείς έχουν συχνά έντονες διακυμάνσεις στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους, άλλοτε νιώθουν ότι αποτελούν βάρος για τους οικείους τους, άλλοτε εκδηλώνουν ένταση και άλλοτε ευγνωμοσύνη, κάτι που δυσχεραίνει τη διαχείρισή τους από τον φροντιστή και τον φορτίζει ψυχολογικά. Τέλος, δύσκολη σχέση ασθενούς-φροντιστή στην προ της ασθένειας κοινή ζωή τους, δυσχεραίνει επιπλέον το έργο της φροντίδας.

Στη συνέχεια συζητήθηκε τι μπορεί να προσφέρει μια μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας όπως η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» για να συμπαρασταθεί και να ανακουφίσει τους φροντιστές στο δύσκολο αλλά πολύτιμο έργο τους. Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η σπουδαιότητα της προσφοράς τους και η δυσκολία και η σπουδαιότητα του έργου τους. Μπορεί, επιπλέον, να τους εκπαιδεύσει στη φροντίδα του δικού τους ανθρώπου, δίνοντάς τους τη σιγουριά της γνώσης και τη βεβαιότητα και την ικανοποίηση ότι φρόντισαν τον δικό τους άνθρωπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή. Ένα σημαντικό κομμάτι της συμπαράστασης προς τους φροντιστές είναι να τους προσφερθεί η πολυτέλεια να ξεκουραστούν για λίγο από τις έγνοιες και τον κόπο της φροντίδας και να πάρουν δυνάμεις, νιώθοντας, όμως, τη σιγουριά ότι εκείνες τις στιγμές ο ασθενής βρίσκεται σε καλά χέρια. Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» με την ολιγόωρη φιλοξενία των ασθενών στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης και τη συντροφιά στο σπίτι ή στο Νοσοκομείο, δίνει την ευκαιρία στους φροντιστές να ξεκουραστούν. Σύντομα, με την έναρξη της λειτουργίας του Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας, οι ασθενείς θα μπορούν να φιλοξενούνται και θα φροντίζονται από τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» για σύντομο χρονικό διάστημα παρέχοντας μια σύντομη ανάπαυλα στους φροντιστές.  

Το επόμενο Αρχονταρίκι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 με αντικείμενο συζήτησης τον Ολικό Πόνο.

donate now blue


TUV hellas iso9001