Δικτύωση

Όραμα της Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» αποτελεί η δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών και δικτύων με στόχο την ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα, ώστε να γίνει προσιτή σε όσους τη χρειάζονται, τη δημιουργία παρόμοιων Μονάδων και σε άλλες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, την ένταξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σύστημα Υγειάς και την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις και αναπτύσσει συνεργασίες με φορείς της Ελλάδας και του Εξωτερικού.


1. Αδελφοποίηση με το HOSPICE Casa Speranței και το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου

Σκοπός της αδελφοποίησης των τριών Ιδρυμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας σε ζητήματα Ανακουφιστικής Φροντίδας, νομοθεσίας και διασφάλισης ποιότητας, καθώς επίσης η χάραξη πολιτικών ενημέρωσης του κοινού για την Ανακουφιστική Φροντίδα, η υλοποίηση από κοινού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η εκπόνηση κλινικής έρευνας.

Το Hospice Casa Sperantei ιδρύθηκε το 1996. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας παγκοσμίως, με δύο Κέντρα στο Βουκουρέστι και το Brasov, απασχολεί 180 υπαλλήλους, ενώ λειτουργεί ξενώνες (hospices) για ενήλικες και παιδιά ασθενείς με απειλητική για τη ζωή νόσο, προγράμματα κατ’οίκον νοσηλείας και ημερήσιας φροντίδας και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο εκπαίδευσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου ιδρύθηκε το 1971 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός φιλανθρωπικός Οργανισμός που στηρίζει και ανακουφίζει ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους, ενώ προωθεί, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό για θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και ανακούφισης. Σήμερα λειτουργεί δύο κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, την «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία και το «Ευαγόρειον» στη Λεμεσό. Η «Αροδαφνούσα», το πρώτο κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Κύπρο, δημιουργήθηκε το 1976 και λειτουργεί ξενώνα, ενώ προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες κατ’οίκον φροντίδας και μεταφορά ασθενών σε όλη την Κυπριακή επικράτεια.

Η αδελφοποίηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 σε μια σεμνή τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» στα Σπάτα.
2.Αιγινήτειο

Το 2016 υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας πιλοτικού προγράμματος διάρκειας δύο ετών μεταξύ της Α΄Νευρολογικής Κλινικής του «Αιγινήτειου» Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών και της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» με σκοπό την παροχή κατ’ οίκον Ανακουφιστικής Φροντίδας σε νευρολογικούς ασθενείς με Νόσο κινητικού νευρώνα (ALS) που παρακολουθούνται από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο και διαμένουν στην περιοχή της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Το πρωτόκολλο ανανεώθηκε το 2018 κατόπιν απολογισμού με πολύ θετικά συμπεράσματα.

Στο επίκεντρο της φροντίδας βρίσκεται ο ασθενής και η οικογένειά του και οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τομείς που αφορούν ενημέρωση για την πορεία της νόσου, σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, πνευματικά, πρακτικά προβλήματα, φροντίδα του τέλους της ζωής, στήριξη στο πένθος. Οι υπηρεσίες παρέχονται από τη  «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» δωρεάν ενώ η διασύνδεση, η ενημέρωση και η αρχική αξιολόγηση  των ασθενών γίνεται από το Αιγινήτειο.

Οι δύο φορείς τηρούν αρχείο με όλα τα δεδομένα που αφορούν την φροντίδα των ασθενών τους ενώ στη λήξη της διετίας θα παρουσιάσουν απολογισμό των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας, επιπλέον θέματα που προέκυψαν, προβλήματα και προτάσεις βελτίωσης.

Στο πλαίσιο της συνεργασία περιλαμβάνεται, επίσης, η αμοιβαία εκπαίδευση και η ανταλλαγή εμπειρίας, από την πλευρά της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» στις βασικές αρχές της Ανακουφιστικής Φροντίδας ενώ από την πλευρά του Αιγινητείου στις βασικές αρχές της νόσου και της φροντίδας των ασθενών με ALS.


3. Δίκτυο Λαυρεωτικής

Ολοκληρώθηκε η πρότυπη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2016 δημιουργίας ενός Πιλοτικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Μέλη του Δικτύου ο Δήμος Λαυρεωτικής μέσω του ΝΠΔΔ «ΚΕΦΑΛΟΣ», η ενορία του Αγίου Ανδρέα Λαυρίου, το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, ο Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης των λαών, η Τράπεζα αίματος Λαυρίου, ιδιώτες εθελοντές και η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής,
Σκοπός του Δικτύου ήταν η «Προσωποκεντρική Πρωτοβάθμια Φροντίδα των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους στην περιοχή της Λαυρεωτικής».

Στην πορεία του Δικτύου, σε μηνιαίες συναντήσεις, πραγματοποιηθηκαν /επισημανθηκαν τα ακόλουθα:
•    Γνωριμία και καταγραφή των στοιχείων των φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο
•   Χαρτογράφηση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής της Λαυρεωτικής (Κέντρα Υγείας, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά-δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι, φαρμακεία κλπ)
• Αναγνώριση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής της Λαυρεωτικής, όπως τις αντιλαμβάνονται οι λειτουργοί υγείας και τις εκφράζουν οι ιδιώτες που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
• Αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας κοινωνικού φαρμακείου.
• Αναγνώριση της ανάγκης ενδυνάμωσης των λειτουργών υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με συνεχιζόμενη εκπαίδευση, με ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών καθώς και η εποπτεία τους από ειδικό ψυχολόγο.

Επίσης, μια από τις ενέργειες του Δικτύου, ήταν μελέτη των όρων υπό τους οποίους λειτουργούν τα κοινωνικά φαρμακεία στη χώρα μας.
4.Συνεργασία με το Νοσοκομείο Αγ. Σάββας

Από το 2009 έχει υπογραφεί και βρίσκεται σε ισχύ πρωτόκολλο συνεργασίας  μεταξύ του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής για παροχή κατ’οίκον Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου.

Το Νοσοκομείο παραπέμπει στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ασθενείς που περιθάλπει, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο, μένουν στην περιοχή της Μητροπόλεως και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σπίτι.

Τη φροντίδα στο σπίτι αναλαμβάνει δωρεάν η Διεπιστημονική Ομάδα της ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ». Τα φάρμακα και οι κλινικές εξετάσεις μπορούν να συνταγογραφούνται από τους ιατρούς του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» καθώς και από τους ιατρούς της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».
logia asthenon
kanel logo
 

Το Ίδρυμα
ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ παραμένουν
σταθεροί υποστηρικτές της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».
Τους ευχαριστούμε θερμά!


donate now blue


TUV hellas iso9001